Rusia semnează un acord pe 15 ani cu Slovacia pentru livrarea de petrol

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi ministrul slovac al Economiei, Pavol Pavlis, vor semna un acord pe 15 ani privind livrarea anuală a şase milioane tone metrice de petrol din Rusia către Slovacia, transmite agenţia rusă Sputnik.

05 dec. 2014, 10:20
Rusia semnează un acord pe 15 ani cu Slovacia pentru livrarea de petrol

Rusia a semnat un acord pe 15 ani cu Slovacia pentru livrarea de petrol. De asemenea, Rusia va livra anual Europei Occidentale şase milioane tone metrice de petrol.

Acordul dintre Rusia şi Slovacia va intra în vigoare în ianuarie 2015 şi după expirarea sa, în 2029, va putea fi prelungit automat la fiecare cinci ani, dacă niciuna din părţi nu ridică obiecţii, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului slovac al Economiei. Petrolul va fi transportat prin conducta Druzhba care traversează Ucraina.

Actualul acord dintre Rusia şi Slovacia expiră la 31 decembrie 2014.

Anunţul privind încheierea acestui acord vine după ce săptămâna trecută Eustream, compania care operează reţeaua de gazoducte din Slovacia, a propus un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte destinate transportului de gaze naturale din Europa Occidentală via România spre ţările din Balcani, ceea ce ar permite regiunii să-şi reducă foarte mult dependenţa de gazele ruseşti.

Eastring ar urma să facă legătura între actualele reţele de gazoducte din Slovacia şi Ucraina cu cel din România, prin intermediului unei noi conducte, cu o lungime de 570 de kilometri, care ar face ca gazele naturale din Europa Occidentală să ajungă în Balcani. Preşedintele Eustream, Tomas Marecek, susţine că Eastring ar avea o capacitate potenţială de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an şi, de asemenea, va avea capacitatea de a transporta gaze naturale fie din Rusia spre Balcani, fie din Occident spre Balcani. Marecek estimează că ar costa doar 750 de milioane de euro pentru a face legătura între localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi via conducta Soyuz neutilizată din Ucraina, până la graniţa României şi, de acolo, până la conducta care trece prin România şi aprovizionează Bulgaria.