Rusia sfidează SUA, trimite rachete în Iran

Iranul va primi o mare parte din sistemele de rachete rusești de apărare antiaeriană de tip S-300 până la sfârșitul anului, a declarat marți seara ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, la televiziunea de stat, relatează AFP.

11 nov. 2015, 08:00
Rusia sfidează SUA, trimite rachete în Iran

‘Am semnat un contract cu Rusia. Este în curs de aplicare. Vom primi până la sfârșitul anului cea mai mare parte din aceste sisteme’, a declarat Hossein Dehghan. ‘Forțele noastre sunt în prezent în curs de pregătire în Rusia’ pentru utilizarea acestor sisteme, a adăugat el.

Luni, compania rusă de armament Rostehnologhi (Rostec) a anunțat semnarea contractului de livrare către Teheran a sistemului de rachete S-300 a cărui vânzare a fost interzisă în 2010, după care a fost din nou autorizată în aprilie de președintele Vladimir Putin.

Potrivit companiei, Iranul va primi o versiune ‘modernizată și actualizată’ a rachetelor S-300, deoarece contractul inițial, din 2007, includea rachete produse în acea perioadă. Contractul de atunci a fost suspendat de fostul președinte rus Dmitri Medvedev în baza rezoluției 1929 a ONU care a sancționat Teheranul pentru programul său nuclear controversat.