Rusia şi Ucraina au căzut la pace, primele negocieri cu rezultat pozitiv

Două schimburi de prizonieri au avut loc de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, anunţă Guvernul rus, fără să ofere detalii.

24 mart. 2022, 18:33
Rusia şi Ucraina au căzut la pace, primele negocieri cu rezultat pozitiv

Rusia şi Ucraina  au făcut joi schimburi de prizonieri, a anunţat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, pe Facebook, informează AFP. „În schimbul a zece ocupanţi capturaţi, noi am recuperat zece militari de-ai noştri”, a scris ea, afirmând că acesta a fost „primul schimb veritabil de prizonieri de război” cu Rusia, de la începutul ofensivei sale în Ucraina.

Klaus Iohannis, înainte de Summitul NATO: „Cu un camion şi un tanc nu se mai poate câştiga mare lucru în ziua de astăzi. Este nevoie de armament modern”
De asemenea, 11 marinari civili ruşi, salvaţi de pe o navă ce s-a scufundat în Marea Neagră lângă Odesa, au fost trimişi în Rusia, contra reîntoarcerii în Ucraina a 19 marinari civili capturaţi de ruşi.

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe rus a afirmat că două schimburi de prizonieri au fost deja organizate de la începutul invaziei ruse, însă fără a preciza data sau numărul de prizonieri vizaţi.

Cu două zile înainte, Tatiana Moskalkova, delegata pentru drepturile omului la Kremlin, a evocat un schimb în Ucraina a nouă prizonieri ruşi contra lui Ivan Fedorov, primarul oraşului Melitopol, oraş din sud-estul Ucrainei cucerit de ruşi.

Vereşciuk a confirmat miercuri schimbul care l-a vizat pe primarul oraşului Melitopol, însă ea a adăugat atunci că nu a mai existat un alt schimb.

”Ministerul Apărării Rusiei organizează zilnic culoare umanitare şi evacuarea civililor din localităţi”, anunţă într-un comunicat diplomaţia rusă.

Premierul Poloniei, avertisment terifiant despre extinderea războiului şi în România. „Dacă va zdrobi Ucraina, Putin va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti”
”În plus, două schimburi de prizonieri între Rusia şi Ucraina au avut loc”, continuă Ministerul rus de Externe, fără să facă alte precizări într-un comunicat.

Moscova denunţă totodată în acest comunicat luări de poziţie ale Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei şi ofensivei militare ruse în Ucraina.
O delegată însărcinată cu drepturle omului la Kremlin, Tatiana Moskalkova, a evocat luni un schimb, în Ucraina, între nouă prizonieri ruşi şi primarul din Melitopol – un oraş cucerit de către Rusia -, Ivan Fedorov.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat miercuri despre aceste informaţii, nu a dorit să răspundă.