Rusia somează SUA să-şi retragă armele nucleare „tactice” din Europa şi să înceteze testarea lor în exerciţii comune sub egida NATO

Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de externe, a acuzat sâmbătă Statele Unite de coborârea "pragului nuclear" prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate.

29 oct. 2022, 14:44
Rusia somează SUA să-şi retragă armele nucleare „tactice” din Europa şi să înceteze testarea lor în exerciţii comune sub egida NATO

Ambasadorul Rusiei la Washington a somat Statele Unite să își retragă toate armele nucleare desfășurate în afara teritoriului Americii. Reacția lui Anatoli Antonov vine după ce SUA au anunțat că vor grăbi trimiterea în Europa a unei versiuni modernizate a principalei bombe nucleare din arsenal său.

„Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa”, a declarat Aleksandr Gruşko, oficialul agenţiei de presă de stat ruse RIA.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare dintre cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic, reaminteşte Reuters.

Rusia deţine circa 2000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite deţin 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.

Conform publicaţiei Politico, SUA au informat la o reuniune cu uşile închise a NATO că vor accelera desfăşurarea bombelor atomice model B61-12, mai modern, care vor ajunge la bazele din Europa în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decât multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol, arată cercetări ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Citeşte şi: Kievul se confruntă cu întreruperi ale curentului electric „fără precedent” după bombardamentele ruseşti

„Statele Unite le modernizează, crescându-le precizia şi reducând puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în ‘arme pentru câmpul de luptă’, coborând astfel pragul nuclear”, a explicat Gruşko.

„În această perioadă de tensiuni și riscuri crescute, statele nucleare au o responsabilitate specială în prevenirea escaladărilor. De aceea, cer insistent Washingtonului să readucă pe teritoriul național toate armele nucleare desfășurate în străinătate, să nu mai folosească infrastructură străină pentru depozitarea și întreținerea lor. În plus, să înceteze practica testării acestui tip de muniții cu ajutorul personalului militar al unor state non-nucleare în cadrul «misiunilor nucleare comune» NATO, contrar principiilor fundamentale al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare”, a declarat şi ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov.

Reprezentanții administrației denumesc aceste muniții ca fiind tactice și speculează că arsenalul Rusiei de arme din aceeași clasă este de câteva ori mai mare decât cel american. Bombele americane sunt desfășurate în țări europene situate aproape de granițele Rusiei. Prin urmare, bombele B61-12, în ciuda puterii lor limitate, au o importanță strategică”, a mai spus Antonov.

„Mai mult, Forțele Armate SUA, împreună cu partenerii lor NATO fac în mod regulat exerciții de folosire a acestor muniții. În prezent, astfel de exerciții au loc în cadrul manevrelor Steadfast Noon (exercițiu nuclear NATO în Belgia – n.r.). Conducerea blocului nord-atlantic susține că evenimentul nu este îndreptat direct împotriva Rusiei. Se ridică întrebarea: împotriva cui altcuiva se antrenează să folosească armele nucleare alianța al cărei concept strategic numește țara noastră «cea mai importantă și directă amenințare de securitate»”?, a mai arătat reprezentantul Rusiei.

Citește şi: Putin a reuşit primul pas spre o diminuare a ajutorului oferit de SUA Ucrainei