Rusia susţine că Polonia este "co-responsabilă" de Al Doilea Război Mondial

Publicat: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 19:50 // Actualizat: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 20:09 // Sursa: romaniatv.net

Polonia a acuzat Rusia că revine la metodele de manipulare din epoca stalinistă, după ce ambasadorul rus a declarat vineri seară că Varșovia a fost 'co-responsabilă' de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Afirmațiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric și amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă și comunistă asupra evenimentelor", a precizat sâmbătă Ministerul polonez de Externe într-un comunicat, citat de AFP.

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de asemenea pentru luni pe ambasadorul rus la Varșovia pentru a-i cere explicații pentru afirmațiile sale, potrivit șefului diplomației poloneze, Grzegorz Schetyna, citat de Reuters.

Într-un interviu pentru postul polonez de televiziune TVN24, ambasadorul rus Serghei Andreev a acuzat Polonia că "a blocat crearea unei coaliții împotriva Germaniei naziste". "Astfel, Polonia a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie" 1939, a adăugat el.

Ambasadorul a justificat invazia sovietică de la 17 septembrie 1939 prin necesitatea "de a garanta securitatea URSS".

În opinia sa, represiunile sovietice împotriva rezistenței poloneze la sfârșitul războiului și după război au fost motivate de "dorința de a avea o țară prietenă la frontierele sale".

Andreev a mai spus că relațiile dintre Polonia și Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după 1945, și asta pentru că Varșovia a ales să înghețe contactele politice și culturale bilaterale. 
"Protestăm ferm împotriva afirmațiilor ambasadorului, care relativizează și justifică acțiunile anti-poloneze ale 'eliberatorilor' sovietici care au constat în a aresta, deporta și executa polonezi", a precizat Ministerul polonez de Externe.

Autoritățile poloneze au criticat "lipsa de respect față de victimele crimelor comise de NKVD (poliția politică sovietică — n.r.) la ordinul celor mai înalți oficial ai URSS".

Varșovia consideră că opiniile exprimat de ambasadorul Serghei Andreev sunt "dăunătoare relațiilor dintre Polonia și Rusia".

Întrebată de jurnaliști despre afirmațiile ambasadorului rus, șefa guvernului polonez, Ewa Kopacz, a răspuns scurt: "Chiar și copiii știu în Polonia că nici Ribbentrop și nici Molotov nu erau polonezi".

În august 1939, Germania nazistă și URSS au semnat un tratat de neagresiune, Pactul Ribbentrop-Molotov, care prevedea o poziție de neutralitate în cazul în care unul dintre semnatari ar fi fost atacat. Însă, protocoalele secrete stabileau în special împărțirea Poloniei între URSS și Germania și anexarea țărilor baltice de către trupele sovietice.

După invazie, peste 200.000 de militari polonezi au fost făcuți prizonieri de război de către Armata Roșie, deportați în URSS sau trimiși pe teritoriile deja ocupate de Germania nazistă. În plus, sute de mii de civili polonezi, considerați dușmani ai poporului de către sovietici, au fost deportați în estul Uniunii Sovietice.

Aproape 22.000 de ofițeri capturați au fost executați fără judecată, în special la Katyn. Moscova a negat mult timp orice responsabilitate, acuzând în schimb Germania nazistă, până după căderea comunismului în 1989.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Al Doilea Război Mondial Polonia Rusia URSS
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 sep 10:40
Răspunde | Votează email 0 email
Jonelo
Vrei sa faci bani jucandu-te? aici ai solutia http://www.marketglory.com/strategygame/JohnVaru99
26 sep 20:01
...rus a declarat vineri seară că Varșovia a fost ‘co-responsabilă’ de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
26 sep 19:59
...rus a declarat vineri seară că Varșovia a fost ‘co-responsabilă’ de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net

...
1
EUR
4.8744
RON
26 Oct
noapte 13 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H