Rusia susţine că Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt în CĂDERE LIBERĂ de popularitate

Cota de popularitate a Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene şi Ucrainei pe lângă publicul rus a scăzut în 2014, mai ales pe fondul crizei ucrainene, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii miercuri, preluat de France Presse, potrivit Agerpres.

10 dec. 2014, 15:30
Rusia susţine că Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt în CĂDERE LIBERĂ de popularitate

Această ‘lipsă de afecţiune’ faţă de occidentali şi ucraineni are loc în condiţiile mai multor luni de zile în care clasa politică rusă, condusă de preşedintele Vladimir Putin, a lansat critici foarte virulente, diseminate de presa rusă, la adresa Kievului, Bruxellesului şi Washingtonului.

Trei sferturi dintre ruşi susţin că au în prezent o părere proastă sau foarte proastă despre SUA, în condiţiile în care în ianuarie acest procent nu era decât de 44%, potrivit institutului independent rus Levada. Uniunea Europeană are parte de acelaşi tratament, în condiţiile în care numai un sfert dintre ruşi spun că o apreciază, faţă de un număr dublu valabil la începutul anului.

Citeşte şi Premierul Rusiei: Economia Europei va înregistra pagube de 40 miliarde de euro în 2014 în urma sancţiunilor

Şi doar un rus din trei are o părere bună sau foarte bună despre Ucraina, care acuză Rusia că sprijină rebeliunea armată separatistă din estul teritoriului său. În ianuarie, două treimi dintre ruşi îşi apreciau vecinul ucrainean. Pe de altă parte, ruşii rămân mai degrabă divizaţi cu privire la impactul asupra politicii Kremlinului al sancţiunilor adoptate de occidentali: 47% consideră că acestea pot avea o influenţă asupra deciziilor Moscovei, în timp ce 46% estimează că nu vor avea niciun rezultat.

Potrivit AFP, Rusia a adoptat un ton foarte antioccidental de la începutul crizei, responsabilii săi multiplicându-şi criticile, uneori foarte dure, la adresa occidentalilor şi Ucrainei, idei ce sunt proiectate după aceea masiv de presa din ţară.