Rusia va trimite un nou convoi umanitar în estul Ucrainei şi intenţionează să o facă periodic

Rusia va trimite până la sfârşitul acestei săptămâni un nou convoi umanitar în sud-estul separatist al Ucrainei şi această acţiune ar putea avea loc periodic pentru a ajuta populaţia din această regiune, a anunţat miercuri ministrul adjunct rus pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Stepanov.

17 sept. 2014, 10:38
Rusia va trimite un nou convoi umanitar în estul Ucrainei şi intenţionează să o facă periodic

Rusia va trimite un nou convoi umanitar în estul Ucrainei şi intenţionează să o facă periodic.

„Un convoi cu ajutor umanitar permite soluţionarea problemei pentru un anumit timp. După calculele noastre, este vorba de două-trei săptămâni. Trebuie însă continuată această activitate şi ea ar trebui să aibă loc periodic”, a declarat ministrul în faţa senatorilor ruşi, după cum transmite RIA Novosti.

Primul convoi umanitar rus, format din 280 de camioane, a fost trimis în estul Ucrainei la 22 august fără să fi primit în prealabil acordul Kievului şi al inspectorilor Crucii Roşii, provocând critici din partea Ucrainei şi a aliaţilor săi occidentali. Kievul a calificat atunci acţiunea Rusiei drept o invazie directă, o poziţie susţinută de NATO, SUA şi mai multe state europene. Un al doilea convoi a ajuns sâmbăta trecută la Lugansk şi a transportat 2.000 de tone de ajutoare, constând în principal în cereale, zahăr, medicamente, conserve.

Acordul de încetare a focului, semnat la 5 septembrie la Minsk între Moscova, Kiev, separatişti şi OSCE, permite trimiterea de ajutoare umanitare în estul Ucrainei, unde sute de mii de oameni sunt privaţi de electricitate, apă curentă, în timp ce casele lor sunt grav avariate în urma luptelor dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi.