Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk. Planul lui Putin, dezvăluit de SUA

03 05. 2022, 08:46

Administraţia Biden dispune de „informaţii foarte credibile” potrivit cărora Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk, transmite CNN.

„Informațiile arată că Kremlinul plănuiește să fabrice referendumuri pentru alipirea la Rusia, cândva la mijlocul lunii mai și că au un plan similar și pentru regiunea Herson”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE.

Citeşte şi: Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai

Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk. „Au tăiat internetul și accesul la telefonie”

Diplomatul a mai precizat că forţele ruse răpesc cetățeni și oficiali locali din zone pe care le-au ocupat în estul și sudul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri loiale Moscovei”. De asemenea, soldaţii mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin ar răpi directori de școli, jurnaliști, activiști locali și oficiali municipali, conform Digi24.

„Mai recent, au apărut informații că ocupanții ruși au tăiat internetul și accesul la telefonie în aceste regiuni pentru a opri transmiterea de informație”, a mai spus Carpenter.

De asemenea, Rusia a reluat bombardamentele asupra oţelăriei Azovstal care se află sub foc constant încă de luni. În combinat sunt încă blocaţi aproape 100 de civili, inclusiv femei și bătrâni, și aproximativ 20 de copii.

Premierul britanic Boris Johnson se va adresa marţi Parlamentului de la Kiev prin videoconferinţ. Este vorba despre o premieră pentru un lider occidental de la începutul invaziei ruse. Şeful Cabinetului britanic urmează să anunţe un ajutor militar suplimentar pentru Kiev de 300 de milioane de lire sterline. Totodată, Uniunea Europeană pregătește sancțiuni asupra petrolului Rusiei.

Citeşte şi: Video viral din Ucraina: Momentul când un lansator rusesc de rachete termobarice este lovit cu artilerie VIDEO

Rusia ar folosi sisteme de arme britanice

Forțele armate ucrainene au examinat sistemele de arme rusești recuperate de pe câmpul de luptă şi au constatat că acestea au componente fabricate în străinătate, în unele cazuri fiind de proveniență britanică, a dezvăluit un raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (Royal United Services Institute – RUSI).

Problema este că exportul de componente de uz militar se află sub incidența unui embargo din 2014, în cadrul sancțiunilor decise după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea. Ca urmare a raportului RUSI – cel mai vechi și cel mai important grup de reflecție în domeniul apărării și securității din Marea Britanie – Londra a decis deschiderea unei anchete, întrucât există îngrijorări că Rusia încurajează contrabanda cu astfel de componente și se folosește de țări terțe, scrie „The Guardian”.

Un exemplu menționat de raportul RUSI sunt tranzistoarele de înaltă frecvență fabricate în Marea Britanie care au fost găsite în sistemul de bruiaj Borisoglebsk-2, un sistem de armament rusesc folosit în războiul electronic.

Marea Britanie a introdus în 2014 un embargo asupra vânzării de arme către Moscova, dar au existat informații că unele licențe de export ar fi continuat să fie eliberate. La începutul lunii martie, după invazia rusă din Ucraina, Londra a interzis și exportul direct de componente cu dublă utilizare, civilă și militară.