Rusia vrea să-şi schimbe drapelul de stat cu steagul Imperiului rus

Deputatul Mihail Degtiarev în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), din partea Partidului Liberal Democrat (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski), a introdus miercuri în Cameră un proiect de lege cu privire la înlocuirea drapelului de stat al Federaţiei Ruse (alb-albastru şi roşu) cu steagul Imperiului rus negru-galben-alb.

16 iul. 2014, 11:13
Rusia vrea să-şi schimbe drapelul de stat cu steagul Imperiului rus

Actualul tricolor rus a fost adoptat fără o dezbatere publică, spune deputatul Mihail Degtiarev.

Deoarece amendamentele propuse vizează legea constituţională federală ‘cu privire la drapelul de stat al Federaţiei Ruse’ pentru adoptarea acestora este nevoie de două treimi din voturi, adică minimum 300.

Mihail Degtiarev este cunoscut ca autorul unor proiecte de legi de răsunet, cum ar fi interzicerea circulaţiei dolarilor americani pe teritoriul Federaţiei Ruse, o idee care la vremea respectivă a fost catalogată de reprezentanţi ai comisiei de profil din Dumă drept un ‘populism periculos’.

Într-o vreme, parlamentarul LDPR pleda ca imaginea vulturului bicefal (de pe stema Federaţiei Ruse, preluată din heraldica imperială) să fie inserată pe uniformele şcolare, în scopul de a promova patriotismul, o iniţiativă ce a fost de asemenea respinsă.

Probabil şi această nouă iniţiativă a sa va avea aceeaşi soartă, estimează unii observatori. Reprezentanţi ai ‘Rusiei Unite’ (partidul de guvernământ) au declarat deja că schimbarea prea frecventă a simbolurilor de stat este incorectă.