Rușii au atacat violent Ucraina cu rachete de croazieră și balistice. Exploziile s-au auzit până la Kiev și Pavlograd

Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat rachete balistice și de croazieră asupra Ucrainei, provocând explozii puternice ce s-au auzit până la la Kiev, precum și la Pavlograd, regiunea Dnipropetrovsk.

23 ian. 2024, 15:49
Rușii au atacat violent Ucraina cu rachete de croazieră și balistice. Exploziile s-au auzit până la Kiev și Pavlograd
Rușii au atacat violent Ucraina cu rachete de croazieră și balistice. Exploziile s-au auzit până la Kiev și Pavlograd

În 23 ianuarie 2024, la ora 5:22, Forțele Aeriene din Ucraina au anunțat lansări de rachete de croazieră din Rusia, în regiunile de sud și de est. La câteva zeci de minute distanță a fost anunțată deplasarea primului grup de rachete prin regiunea Sumy în direcția Poltava.

Citește și: ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Moldova şi să justifice o eventuală escaladare în regiune

Rușii au atacat violent Ucraina cu rachete de croazieră și balistice

În jurul orei 6:10, una dintre rachete zbura în direcția Myrhorod. Potrivit comandamentului, a fost vorba despre o rachetă Kh-59, apoi s-au aflat informații despre decolarea unui avion Tu-22 M3 de pe aerodromul Șaikivka din regiunea Kaluga din Rusia. Începând cu ora 6:17, comanda a raportat prezența a patru avioane Tu-22 M3 în spațiul aerian al Federației Ruse – două au decolat de pe aerodromul Olenya din regiunea Murmansk și alte două au decolat de pe aerodromul Șaikivka din regiunea Kaluga.

În plus, s-a anunțat despre deplasarea unei alte rachete pe un curs vestic, în regiunea Sumy. În acel moment, prima rachetă a intrat în regiunea Cherkasy și se deplasa în direcția vestică. La 6:25, primul grup de rachete a fost detectat la granița regiunilor Kiev și Cherkasy, deplasându-se în direcția sud-vest. Al doilea grup zbura în partea de sud a regiunii Poltava.

S-a raportat că rachetele s-au deplasat de-a lungul graniței regiunilor Kiev și Cherkasy. La 6:42, primarul orașului Lviv, Andriy Sadovy, a raportat mișcarea rachetelor în direcția regiunii. Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că Forțele Armate Ruse au lansat probabil rachete de croazieră de la bombardiere strategice Tu-95 MS din regiunea Mării Caspice.

La 6:49 s-a aflat că primul grup de rachete și-a schimbat cursul spre nord. În același timp, al doilea grup zbura deasupra regiunii Vinița pe un curs spre sud-vest în acel moment. La ora 6:55, primul grup de rachete din regiunea Jytomyr și-a schimbat direcția spre Kiev. La 7:00, locuitorii capitalei Ucrainei au fost îndemnați să se adăpostească.

S-au raportat mai mult de 10 explozii la Kiev, în urma cărora mai multe persoane au fost rănite. În același timp, canalele locale de Telegram au raportat o explozie în orașul Pavlograd, regiunea Dnipropetrovsk. La 7:15, apărarea aeriană ucraineană a avertizat cu privire la mișcarea rachetelor, probabil Kh-22, în direcția Harkov.

În urma bombardamentelor, au fost raportate mai multe daune:

  • O clădire și mașini au luat foc în districtul Sviatoșyn . În același timp, un apartament a luat foc. Au fost avariate balcoane de la etajele întâi până la al cincilea. În plus, focosul unei rachete rusești a fost găsit într-o clădire rezidențială din cartierul Sviatoșyn – a lovit unul dintre apartamente, dar nu a detonat. Locuitorii sunt evacuați.
  • În districtul Solomyansk, valul de explozie au spulberat ferestrele unui bloc de apartamente, dar în prezent nu există informații despre victime. Medicii au fost chemați la o altă adresă. O victimă a fost deja internată în districtul Solomyan. De asemenea, se mai semnalează un incendiu în mai multe apartamente ale unei clădiri rezidențiale din cartierul Solomyan, iar la locul incidentului sunt trimise serviciile de urgență. Cinci persoane au fost rănite – toți au fost internați la spital.
  • În cartierul Pechersk, o clădire nerezidențială a fost lovită, iar la fața locului au fost trimise unități de urgență.
  • În districtul Darnytskyi, resturi au căzut pe acoperișul unei clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și asupra unei grădinițe. Nu au fost victime.

Citește și: Şeful forţelor armate ale NATO, declaraţie alarmantă: „Trebuie să ne pregătim de un conflict cu Rusia”