Ruşii au spionat Casa Albă şi Washingtonul dintr-un avion militar

Un avion al spionajului militar rus a survolat, miercuri, capitala Statelor Unite, Washington DC., operaţiune pe care Departamentul de Stat al SUA o consideră legală, existând în tratat între cele două state în acest sens, potrivit Politico.eu.

10 aug. 2017, 05:37

Avionul rusesc, care zbura la o altitudine joasă, a fost reperat survolând Washingtonul, dar şi Bedminster, localitatea din New Jersey în care preşedintele Donald Trump îşi petrece vacanţa. Aeronava, un Tupolev Tu-154M a zburat deasupra New Jersey după care s-a îndreptat spre New York, a relatat un oficial american pentru Fox News.

Departamentul de Stat al SUA a precizat că operaţiunea a fost legală deoarece între cele două ţări există un tratat ce a fost semnat în 1992, care permite fiecărei părţi să efectueze zboruri de supraveghere asupra celeilalte. În ultimii 15 ani, s-au înregistrat peste 165 de astfel de zboruri, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Secretarul general al NATO: Relaţiile cu Rusia sunt cele mai dificile de la sfârşitul Răzbiului Rece

Aeronava ar fi zburat şi deasupra oraşului Dayton, Ohio, în apropierea bazei militare aeriene Wright Patterson. Potrivit oficialilor americani, avionul Tupolev Tu-154M a părăsit miercuri Moscova şi a survolat Islanda înainte de a intra în spaţiul aerian al Statelor Unite. Avionul spionajului militar rus a mai survolat Virginia şi Pennsylvania, potrivit Mediafax.

”Misiunea a fost una de rutină”, a declarat un reprezentant al Pentagonului, care a adăugat că ruşii au notificat efectuarea operaţiunii cu 72 de ore înainte şi ca la bordul aeronavei s-au aflat şi observatori americani. Oficialul american a precizat că totul s-a desfăşurat într-un cadru foarte controlat şi sigur.