Ruşii confirmă retragerea masivă din zona Harkovului. Drept răzbunare au lăsat fără curent al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei

O hartă a Harkovului - prezentată în weekend de către Ministerul rus al Apărării - arată o retragere de amploare a armatei ruse din această regiune, teatrul unei vaste contra-fensive ucrainene.

12 sept. 2022, 16:36
Ruşii confirmă retragerea masivă din zona Harkovului. Drept răzbunare au lăsat fără curent al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei

Potrivit acestei hărţi, prezentată într-un clip de informare şi difuzată duminică de către minister, armata rusă mai controla duminică doar o mică parte din estul regiunii Harkovului, după râul Oskol.

În briefingul de sâmbătă, pe harta ministerului, armata rusă ocupa teritorii mult mai vaste în regiune, unde Kievul a anunţat în ultimele zile cuceriri teritoriale importante de la forţe ruse.

Armata rusă a anunţat sâmbătă că şi-a retras forţele din zonele Balakliia şi Izium, în estul Ucrainei., unde Kievul a înaintat în contra-ofensiva sa, cu scopul de a le ”regrupa” în apropiere de Doneţk, una dintre cele două ”capitale” separatiste proruse, un oraş situat mai la sud.

Citeşte şi Război în Ucraina. Zelenski se laudă că recucereşte o localitate pe oră! Un general american anunţă: „Prăbuşirea Rusiei a început”

La începutul lunii, armata rusă a anunţat mai întâi o contra-ofensivă în sud, după care a efectuat, săptămâna trecută, o înaintare-surpriză şi fulger în nord-estul cucerit de ruşi, în regiunea Harkov.

În acelaşi timp, atacuri aeriene ruseşti au întrerupt din nou alimentarea cu electricitate şi apă la Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, a anunţat primarul Ihor Terehov. ”Situaţia din noaptea trecută (de sâmbătă spre duminică) se repetă. Din cauza atacurilor (ruseşti), aprovizionarea cu electricitate şi cu apă a fost întreruptă”, a anunţat Terehov. Serviciile de urgenţă lucrează la restabilirea acestor servicii, anunţă el.

Citeşte şi Războiul din Ucraina. Putin zboară capete din Armată, în timp ce contestatarii liderului de la Kremlin se înmulţesc

Guvernatorul regiunii a anunţat luni că 80% din alimentarea cu electricitate a fost restabilită la Harkov, în urma bombadramentelor ruse de duminică, în urma unei vaste contra-ofensive ucrainene, al cărei obiectiv este recucerirea teritoiilor regiunii Harkov de la ruşi.

Moscova, care neagă faptul că a lovit în mod voit ţinte civile, nu a răspuns acestor acuzaţii.