Ruşii vor să cumpere CFR Marfă. Ce vor spune americanii?

VTB Capital Plc, divizia de investment banking a celei de a doua cea mai mare bancă de stat rusă, VTB, are pregătite „mai multe sute de milioane de euro” pentru investiţii în Balcani în următorii ani. Una dintre ţinte este CFR Marfă. VTB Capital Plc. şi-a deschis deja birou la Sofia, unde vânează compania de telefonie fixă Vivacom, după ce a cumpărat 80% din Bulgartabak. CFR Marfă este considerată o companie strategică pentru România.

02 mart. 2012, 11:43
Ruşii vor să cumpere CFR Marfă. Ce vor spune americanii?

„Suntem interesaţi de privatizarea companiei de transport feroviar de mărfuri. De asemenea, Serbia are de gând să vândă o bancă de care suntem interesaţi“,a declarat directorul general al VTB Capital, Atanas Bostandjiev, potrivit Bloomberg.

„Voi fi foarte fericit dacă vom investi câteva sute de milioane de euro în următorii ani în diferite proiecte din Bulgaria, România, Serbia şi Grecia, pe cont propriu sau srijinind clienţii noştri s-o facă”, a mai adăugat Atanas Bostandjiev.

VTB Capital are divizii la Londra, Hong Kong, Singapore, Dubai, New York, Viena si Kiev.

Interesul ruşilor pentru CFR Marfă nu va rămâne neobservat de americani, compania fiind considerată  de o importanţă strategică. Hotărârea de Guvern care a aprobat strategia de privatizare a CFR Marfă a avut nevoie de avizul Consiliului Suprem de apărare a Ţării (CSAT).

„Membrii CSAT au avizat proiectul (…) cu obligaţia respectării de către companie a nevoilor de transport în situaţii de urgenţă, precum şi a celor care derivă din angajamentele României în cadrul NATO şi în cadrul acordurilor cu Statele Unite ale Americii”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Printre altele, CFR Marfă este  singura companie care dispune de suficiente vagoane de carbune.

Serbia şi România se luptă pentru reducerea deficitelor bugetare inclusiv prin vânzărea de active. România are un program ambiţions de vânzare pe bursă de pachete de acţiuni la celel mai mari companii energetice ale ţării, „pentru a îndeplini angajamentele asumate în cadrul acordurilor internaţionale de salvare“, comentează Bloomberg.