Rușine națională: aerul din București, de 2,5 ori mai poluat ca în Mariupol. Klaus Iohannis, pus la zid de către Octavian Berceanu

Aerul din București este mai poluat ca în Mariupol, orașul ucrainean în care se poartă un război ce ține o bună parte a planetei în „șah". În acest context, Octavian Berceanu, expert în mediu, cere soluții rapide. 

14 mai 2022, 23:06
Rușine națională: aerul din București, de 2,5 ori mai poluat ca în Mariupol. Klaus Iohannis, pus la zid de către Octavian Berceanu

În orașul care avea până de curând o populație de 440.000 de locuitori, distrus de armata rusă, unde zilnic sunt raportate bombardamente, se înregistrează mai puțină poluare decât în Capitala României, cunoscută pentru arderile ilegale, șantierele în lucru și sutele de mii de mașini.

Concentrația de pulberi cancerigeni este de 2,5 ori mai mare în București decât în orașul ucrainean, atacat de peste o lună de forțele rusești, potrivit aplicațiai IQAir.

Măsurate la calitatea aerului, în același timp, vineri, 13 mai, la ora 21:00, cele două orașe arată în felul următor: în Mariupol, calitatea aerului este „bună”, cu un index al poluării de 21 AQI, iar în București indexul este de 57 AQI, un grad de poluare „moderat”.

 

Octavian Berceanu, atac la adresa lui Klaus Iohannis

 

Octavian Berceanu s-a arătat revoltat de aceste cifre și i-a pus la zid pe președintele Klaus Iohannis și pe premierul Nicoale Ciucă, printr-o postare pe Facebook.

„Domniile voastre ce respira? De ce trebuie să murim mai devreme cu 4 ani in București și Ilfov?”, a transmis fostul șef al Gărzii de Mediu, în social media.

„Adierea morții peste capetele noastre, din Ilfov către București! Respiram aerul din Mariupol! De ce? Cu ce am greșit noi, poporul?

Domnule Președinte Klaus Iohannis , domnule prim ministru Nicolae Ionel Ciucă , așa se așează noaptea peste noi, noaptea din care nu ne mai trezim!

Dioxinele și furamii din fumul acesta, unul din zecile de fumuri care ne otrăvesc zilnic aerul, sunt atât de cancerigene încât au fost folosite experimental in războaiele mileniului trecut și interzise mai apoi de ONU.

Domniile voastre ce respira? De ce trebuie să murim mai devreme cu 4 ani in București și Ilfov?”, a mai transmis Berceanu, care a publicat și un video sugestiv pe pagina sa.