A murit singura persoană din lume recompensată cu Oscar şi Booker

Scriitoarea şi scenarista Ruth Prawer Jhabvala, singura persoană din lume recompensată atât cu premiul Oscar pentru scenariu, cât şi cu prestigiosul premiu literar Booker, a murit la vârsta de 85 de ani, în reşedinţa ei din New York, relatează Mediafax.

04 apr. 2013, 08:29
A murit singura persoană din lume recompensată cu Oscar şi Booker

Ruth Prawer Jhabvala a colaborat foarte mulţi ani cu James Ivory şi cu Ismail Merchant, iar scenariile sale pentru filmele „Întoarcere la Howards End” şi „Cameră cu privelişte/ A Room With a View” i-au adus două premii Oscar. A fost nominalizată pentru al treilea Oscar cu scenariul filmului „Rămăşiţele zilei/ The Remains of the Day”.

Celebra scriitoare a realizat mai mult de 20 de filme cu producătorul Ismail Merchant şi cu regizorul James Ivory, pe parcursul unei cariere de peste 40 de ani.

Ruth Prawer Jhabvala a câştigat premiul Booker în 1975, pentru romanul „Heat and Dust”, devenind astfel singura persoană din lume care a câştigat Oscarul pentru scenariu şi prestigiosul Booker Prize.

Născută în Germania, într-o familie de evrei, a fugit din calea naziştilor în timp ce era elevă, în Marea Britanie, şi şi-a petrecut apoi mare parte din viaţă în India.

Scriitoarea, care suferea din cauza unei maladii pulmonare, a murit în reşedinţa ei din New York. A fost căsătorită şi a avut trei fiice.