S-a aflat! Care este PREŢUL REAL al benzinei şi motorinei! Cum suntem păcăliţi la pompă chiar de STAT

Prețul internațional al țițeiului Brent, referință și pentru România, a scăzut în ultima lună cu 15 dolari pe baril, de la 81 de dolari, la jumătatea lui octombrie, la 66 de dolari, la jumătatea lui noiembrie. În aceeaşi perioadă de o lună, preţul benzinei şi motorinei din România a scăzut de la 1,24 euro(5,70 lei) pe litru la 1,18 euro(5,42 lei), respectiv de la 1,29 euro(5,93 lei) pe litru la 1,27 euro pe litru (5,84 lei).

17 nov. 2018, 13:21
S-a aflat! Care este PREŢUL REAL al benzinei şi motorinei! Cum suntem păcăliţi la pompă chiar de STAT

Dacă pentru ţiţei scăderea înceamnă o ieftinire de 18,5%, benzina şi motorina au scăut doar cu 5%, respectiv 1,5%! Aceste date, pe care companiile distribuitoare de carburanţi din România le trimit la Bruxelles, arată că benzinarii români nu prea au ţinut cont de ieftinirile din pieţele internaţionale, menţinând neschimbate preţurile practicate în staţiile proprii, chiar şi în condiţiile în care a fost o prăbuşire cu aproape 20% a cotaţiilor ţiţeiului, în doar o lună.

REAL sau FALS? Care este adevărul despre benzina premium care curăţă motorul

Aşa cum toţi şoferii ştiu, schimbările de preţ din benzinării sunt făcute aproape imediat, atunci când petrolul se scumpeşte, dar, iată, la ieftiniri e mai greu. Reducerile se fac mult mai greu şi sunt mici, în schimb, când se scumpeşte petrolul, peste noapte se scumpesc şi carburanţii, ba chiar o fac semnificativ.

Bătaie de joc la adresa românilor. Cât ar costa benzina şi motorina fără TAXELE halucinante impuse de stat

În România, 50% din preţul unui litru de carburant reprezintă taxele şi accizele datorate statului. Preţul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistică sau marja companiilor petroliere constituie cealaltă jumătate, fiecare dintre aceste elemente influenţând mai mult sau mai puţin preţul de la pompă.

Citeşte mai multe pe Capital.