S-a aflat secretul lui Dorinel Umbrărescu. Ce s-a întâmplat pe 17 iulie 2023

După explozia devastatoare de pe Autostrada Moldovei, în urma căreia 4 oameni au murit arși de vii, iese la iveală un incident asemănător care s-a păstrat la secret.
Alina Costache
30 oct. 2023, 16:36
S-a aflat secretul lui Dorinel Umbrărescu. Ce s-a întâmplat pe 17 iulie 2023

Cu două luni înainte de explozia de la Autostrada Moldovei, firma lui Dorinel Umbrărescu ar mai fi perforat o conductă de gaze făcând „lucrări neautorizate”, confirmă Transgaz, însă nu şi CNAIR.

Înainte de explozia pe Autostrada Moldovei, soldată cu patru morți și cinci răniți, pe același tronson, la aproximativ 20 de kilometri distanță, a mai existat un incident grav, din fericire fără victime, au decalrat pentru Libertatea surse concordante din lumea constructorilor. Informațiile au fost confirmate oficial, la cererea redacției, de către Transgaz, operatorul sistemului național de transport, scrie libertatea.ro.

Incidentul ar fi  avut loc în data de 17 iulie 2023, în zona comunei Garoafa, din județul Vrancea și a fost cauzat de intervenția neautorizată a angajaților Tehnostrade, care nu au respectat interdicția de a nu lucra aproape de conductă, susține Transgaz.

„În data de 17.07.2023, la ora 14:40, conducerea Exploatării Teritoriale Brăila a fost anunțată de către un angajat al SC Tehnostrade SRL – Compania de Construcții de Drumuri Bacău de producerea unui incident (emanații) în zona UAT Garoafa, din cauza intervenției neautorizate a unei foreze aparținând SC Tehnostrade SRL în zona conductei Dn250 mm Racord Focșani”, se arată în răspunsul trimis de Transgaz.

Dorinel Umbrărescu a dat ordinul! Furnicarul UMB a ambalat motoarele și a început construcția| VIDEO

Conducta afectată era cea care făcea alimentarea în zona Focșani – Panciu – Odobești.

Perforarea a avut loc pe același lot unde a avut loc și explozia din septembrie: Autostrada Focșani-Bacău, tronsonul 1. Între Garoafa și Călimănești, locul deflagrației din urmă cu o lună, se află o distanță de 21 de kilometri.Angajații Transgaz au reparat țeava în aceeași zi. „Datorită intervenției operative a echipei de mentenanță a sectorului TGN Tecuci – Exploatarea Teritorială Brăila s-a izolat zona evenimentului (defect provocat de terță parte). Reparația conductei a fost realizată de către echipa de Operații Speciale a Sucursalei Transgaz și a fost finalizată în aceeași zi (17.07.2023) la ora 22:00”, mai arată Transgaz, care adaugă că nu au fost afectați consumatori de gaze.Transportatorul de gaze afirmă că raportul intern întocmit în urma incidentului arată drept cauză a incidentului „realizarea de către SC Tehnostrade SRL Bacău a lucrărilor neautorizate în zona conductei, pentru construcția autostrăzii A7 Moldova”.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), beneficiarul lucrărilor făcute de firmele lui Umbrărescu, a solicitat aviz de la Transgaz pentru lucrări, iar acesta a fost emis în data de 4 ianuarie 2021.

Au existat însă unele condiții puse de Transgaz:

– Înainte de începerea lucrărilor trebuie luată legătura cu filialele locale ale Transgaz pentru stabilirea zonelor de lucru, iar lucrările trebuie anunțate și în scris cu cel puțin 72 de ore înainte.

– Pe o zonă de 20 de metri de o parte și de alta a conductei nu se fac lucrări decât după avizarea de către Transgaz a lucrărilor de mutare sau protejare a conductei.

Transgaz spune că nu a fost înștiințată
Însă transportatorul de gaze spune că nu a fost anunțat de nimeni cu privire la începerea lucrărilor în zonă.

„SNTGN Transgaz SA nu a fost înștiințată prin nicio formă despre începerea lucrărilor în zonele de intersecție a autostrăzii Focșani – Bacău cu conductele de transport gaze naturale aflate pe traseul autostrăzii, înștiințare pe care beneficiarul avea obligația să o facă conform prevederilor avizelor eliberate pentru lucrarea menționată”, arată societatea de stat.

De asemenea, acuză că firmele de construcții ale lui Umbrărescu nu au respectat avizul dat.

Transgaz acuză și CNAIR, care trebuia să facă supravegherea lucrărilor. „Obligația supravegherii desfășurării lucrărilor de construcție a Autostrăzii Focșani-Bacău revine beneficiarului”, punctează compania de gaze.

CNAIR a precizat recent pentru Libertatea că pentru Autostrada Focșani – Bacău se află în procedură de evaluare a ofertelor de supervizare a lucrărilor. Până la desemnarea unui câștigător oficial, dirigenția de șantier este realizată de către experți din cadrul CNAIR.

Companiile lui Umbrărescu lucrează pe 10 tronsoane de pe Autostrada Moldovei și doar pe două tronsoane au companii specializate care să supravegheze lucrările. În cazul celorlalte firme, din 3 tronsoane pe care le au, două sunt supravegheate de firme specializate.

„CNAIR nu deține informații despre un astfel de incident”
Compania de Infrastructură, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, spune însă că nu știe nimic de conducta fisurată în vară.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră de informații privind o eventuală fisurare a conductei de gaze Focșani – Panciu – Odobești, vă informăm că CNAIR nu deține informații despre un astfel de incident”, a transmis CNAIR, la solicitarea Libertatea.

A doua oară au murit oameni
După două luni, o conductă de gaze a explodat în data de 21 septembrie, în zona localității Călimănești din județul Vrancea, pe șantierul Autostrăzii Moldovei.

Deflagrația s-a soldat cu patru morți și cinci răniți. Transgaz a acuzat la acel moment constructorul că nu a respectat prevederile avizului dat și a efectuat lucrări mai aproape de 20 de metri de conductă.

Segmentul respectiv de drum face parte din lotul 1 al Autostrăzii Focșani – Bacău, unde constructor este consorțiul pedition UMB SRL – SA&PE Construct SRL – Tehnostrade SRL.

Libertatea a solicitat o poziție și din partea UMB Grup. Până în acest moment, redacția nu a primit niciun răspuns.

Citeşte şi

Se dau 428 de lei pentru bătrânii amărâți din România. Când se depun cererile pentru noul ajutor social
Cine este Dorinel Umbrărescu, proprietarul firmelor care lucrează la autostrada unde au murit patru oameni. Afaceri de peste un miliard de euro
Familia Umbrărescu deține companiile UMB Spedition, SA&PE Construct și Tehnostrade, care au avut anul trecut împreună o cifră de afaceri de peste un miliard de euro.

Afacerile companiilor sale au crescut de șapte ori față de anul 2019, de la 779 milioane de lei în acel an, la 5,4 miliarde de lei în 2022, conform datelor Ministerului Finanțelor, consultate de către Libertatea.

Profitul net a crescut la rândul său de mai bine de două ori și jumătate, de la 117,6 milioane de lei în 2019 la 298,6 milioane anul trecut.

De la agricultură la transporturi și apoi la autostrăzi
Născut în 1961 în localitatea Tănăsoaia, din județul Vrancea, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a lucrat până în 1990 în cadrul Întreprinderii Agricole de Stat din localitatea Podu Turcului, județul Bacău, conform Forbes.ro.

După 1990, a început afaceri în domeniul transportului internațional, pentru ca ulterior să pună bazele companiilor de construcții prin care a ajuns să câștige contracte cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri din România (CNADNR), devenită între timp Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Anul trecut, Umbrărescu amenința că pleacă din România și își vinde firmele către Bechtel, fostul constructor al Autostrăzii Transilvania, conform ziarului Puterea.

A trecut și prin sistemul bancar

Umbrărescu a avut afaceri și în domeniul bancar: în 2013 a cumpărat ATE Bank de la grupul grec Piraeus, pe care a redenumit-o apoi drept Banca Română de Credite și Investiții (BRCI).

În 2020, aceasta a fost vândută către magnatul indian Sanjeev Gupta, proprietarul combinatului siderurgic de la Galați, conform Bancherul.ro.

Contracte de 24 de miliarde de lei
Potrivit Economedia.ro, firmele lui Umbrărescu au în derulare contracte de 24 de miliarde de lei, adică peste 4,8 miliarde de euro.

Conform sursei citate, tronsoanele la care lucrează companiile sale sunt:

– Autostrada Lugoj – Deva, lotul 2 Margina – Holdea

– Autostrada Transilvania, lotul Mihăești – Zimbor

– Autostrada Transilvania, lotul Zimbor – Poarta Sălajului

– Autostrada București Nord A0, lotul 2

– Autostrada București Nord A0, lotul 4

– Drumul-expres Craiova – Pitești, lotul 3

– Drumul- expres Craiova – Pitești, lotul 4

– Drumul-expres Expres Brăila – Galați

– Autostrada Modovei A7, Lotul 1 Buzău – Focșani

– Autostrada Modovei A7, Lotul 2 Buzău – Focșani

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Fondurile de pensii private, afectate de instabilitatea politică. Contribuțiile a peste 8 milioane de români sunt în pericol
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea