S-a confirmat: Vicepreşedintele a fost condamnat pentru fapte de corupţie. Va ispăşi o pedeapsă de 6 ani de închisoare

Amado Boudou, vicepreşedinte al Cristinei Kirchner între 2011 şi 2015, a fost condamnat în primă instanţă de un tribunal din Buenos Aires la cinci ani şi zece luni de închisoare, în august anul trecut, pentru corupţie. 

18 iul. 2019, 07:29
S-a confirmat: Vicepreşedintele a fost condamnat pentru fapte de corupţie. Va ispăşi o pedeapsă de 6 ani de închisoare

Un tribunal federal argentinian a confirmat miercuri condamnarea la aproape 6 ani de închisoare a fostului vicepreşedinte al Argentinei Amado Boudou pentru o operaţiune de preluare controversată a unei imprimerii de bilete de bancă pe vremea când el era ministru al economiei, a anunţat Centrul de informaţie judiciară, potrivit AFP.

Amado Boudou, vicepreşedinte al Cristinei Kirchner între 2011 şi 2015, a fost condamnat în primă instanţă de un tribunal din Buenos Aires la cinci ani şi zece luni de închisoare, în august anul trecut, pentru corupţie. Potrivit tribunalului, Amado Boudou şi alte câteva persoane au lansat un plan de salvare a unei întreprinderi private în faliment, Ciccone Calcografica, care deţinea practic monopolul asupra imprimării de bilete de bancă şi de documente oficiale în Argentina.

Tentativa de achiziţionare a întreprinderii a eşuat în final, iar statul argentinian a naţionalizat Ciccone Calcografica.

Avocaţii lui Boudou, în prezent aflat în detenţie într-o închisoare la circa o sută de kilometri sud de capitala argentiniană, a declarat după condamnare că vor face apel la Curtea Supremă de Justiţie. Ei au invocat prezentarea, în timpul procesului, a unor dovezi implicând doi bancheri care erau, potrivit lor, adevăraţii cumpărători ai Ciccone. De asemenea, ei susţin că această condamnare a lui Boudou se înscrie în campania de persecuţii judiciare împotriva opozanţilor preşedintelui de centru-dreapta Mauricio Macri.

Fosta preşedintă de stânga Cristina Kirchner (2007-2015), inculpată în mai multe afaceri de corupţie, speră să devină vicepreşedinte al Argentinei după alegerile prezidenţiale din 27 octombrie.