S-a creat primul ”embrion” artificial de şoarece folosind celule stem

O structură asemănătoare unui embrion de șoarece a fost creată în premieră, cu ajutorul unui suport 3D și a două tipuri de celule stem, potrivit unui studiu publicat joi în jurnalul ''Science'' de o echipă de oameni de știință din Marea Britanie. Cercetarea contribuie la aprofundarea înțelegerii primelor etape ale dezvoltării mamiferelor și i-ar putea ajuta pe specialiști să depășească importanta barieră reprezentantă de deficitul de embrioni în studiul pe embrioni umani, informează Reuters.
Filip Stan
03 mart. 2017, 08:37
S-a creat primul ''embrion'' artificial de şoarece folosind celule stem

Echipa de cercetători de la Universitatea Cambridge menționează în studiu că deși embrionul artificial este foarte asemănător cu unul normal, este puțin probabil ca acesta să se dezvolte ulterior într-un fetus de șoarece.

Însă pentru scopuri științifice, oamenii de știință au reușit că demonstreze modul în care embrionul artificial a urmat același tipar de dezvoltare ca unul normal — celulele stem organizându-se singure într-o manieră similară.

Magdalena Zernicka-Goetz, profesoară în cadrul departamentului de fiziologie, dezvoltare și neuroștiință din cadrul universității amintite, conducătoarea lucrării, a declarat că succesul înregistrat pe celulele de șoarece ar trebui să niveleze calea către alte studii similare pe celulele umane, ajutându-i pe oamenii de știință să depășească o barieră majoră în ceea ce privește cercetările pe embrioni umani — deficitul de embrioni.

În prezent, embrionii umani folosiți în cadrul cercetărilor sunt realizați din ovule aflate în surplus, donate prin intermediul clinicilor de fertilitate, însă Zernicka-Goetz susține că în viitor ar fi posibil să fie utilizate celule stem și tehnica suport pentru a concepe embrioni umani artificiali folosiți în beneficiul științei. ”Acest lucru ne va permite să studiem evenimentele-cheie ale acestei etape importante a dezvoltării umane fără a fi nevoie să lucrăm cu embrioni”, a declarat ea. ”Cunoscând modul în care se petrece în mod normal dezvoltarea ne va permite să înțelegem de ce aceasta eșuează de atât de multe ori”, a completat specialista.

Încercări precedente de a dezvolta structuri asemănătoare embrionilor nu s-au bucurat de prea mult succes. Echipa de la Cambridge este de părere că acest lucru a fost determinat de faptul că în cadrul acestor experimente a fost utilizat un singur tip de celule stem embrionare, neluându-se în considerare faptul că fazele inițiale ale dezvoltării embrionului necesită mai multe tipuri de celule, care se coordonează îndeaproape.

În cadrul studiului recent, echipa condusă de Zernicka-Goetz a utilizat celule stem embrionare, dar și celule stem trofoblaste. ”Celulele stem embrionare și cele extra-embrionare încep să ‘vorbească’ unele cu altele și să se organizeze într-o structură ce seamănă și se comportă ca un embrion”, a explicat cercetătoarea.

Mai mulți specialiști în celule stem care nu au fost implicați în acest studiu au lăudat metodele folosite susținând că rezultatele se vor dovedi valoroase pentru aprofundarea științifică a dezvoltării embrionare, mai arată sursa citată.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate oficiale parțiale. Cine intră în turul 2 după numărarea voturilor
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce