Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc se sărbătoreşte în prima duminică a lunii octombrie. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.
S-au înregistrat 271 voturi pentru, 2 contra și 36 abțineri. Actul normativ completează în acest sens art. 3 din Legea nr.79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie.
Vești rele pentru angajații din România! 6 zile libere vor fi tăiate, începând cu anul 2026
Legea în vigoare prevede că Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot contribui la organizarea acestor acțiuni prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.
De asemenea, legea în vigoare mai precizează și definiția vinului românesc ca fiind ‘vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României’.
Tichete, prime și zile libere: Strategia companiilor pentru menținerea angajaților mulțumiți în 2025
Deputații au stabilit completarea legii cu un nou alineat. ‘Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi marcată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României prin organizarea de evenimente și programe de diplomație publică și culturală, cu caracter social, economic sau științific, care pun în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc, pentru promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului și dezvoltării regionale din țara noastră’, prevede textul introdus.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a atras atenția, după adoptarea legii, că trebuiau introduse și prevederi privind consumul moderat de vin.
‘Nu se spune că vinul trebuie consumat în cantități moderate. Este o dramă consumul excesiv de alcool’, a spus el. Camera Deputaților este for decizional