S-a dat legea pentru 2023: ce trebuie să știe toți românii care-și cumpără mașini second-hand

Românii nu mai au bani pentru a-și cumpăra mașini noi, iar credite pentru astfel de cheltuieli nu mai primesc din partea băncilor. În plus, în actualul context economic, mulți dintre cetățeni se feresc de împrumuturi, din moment ce dobânzile au ajuns la valori colosale. 

11 ian. 2023, 09:21
S-a dat legea pentru 2023: ce trebuie să știe toți românii care-și cumpără mașini second-hand

Totuși, cei care sunt dispuși să cheltuie bani pentru achiziția unei mașini sunt mai degrabă orientați pentru a-și cumpăra autoturisme second-hand în această perioadă. Astfel, Direcţia de Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) a stabilit actele necesare la dosar pentru 2023, pentru a trece în evidență mașinile SH cumpărate.

Potrivit legii, proprietarii autoturismelor trebuie să depună dosarul de înmatriculare în termene de 30 de zile la cumpărarea mașinii. Această prevedere se aplică atât pentru mașinile noi, cât și pentru cele SH.

Trebuie luat în vedere faptul că cetățenii trebuie să completeze mai multe documente și să achite anumite taxe către stat. Documentele diferă în cazul mașinilor noi, față de cele cumpărate second-hand din România, respectiv din afară. În primul rând trebuie achitate taxe la Trezorerie:

  • certificatul de înmatriculare – 49 de lei;
  • plăcuţe de înmatriculare – 40 de lei;
  • număr preferenţial – 90 de lei;
  • asigurare RCA – cel puţin 300 de lei (suma diferă în funcţie de perioadă, şofer, capacitate cilindrică, etc.).

 

Actele necesare pentru înmatricularea autoturismelor SH

 

Pentru a înmatricula o mașină second-hand cumpărată din România este nevoie de mai multe documente: cererea solicitantului, certificat de atestare fiscală, certificatulde înmatriculare în original, plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi, copia contractului de asigurare de răspundere civilă – RCA, dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, buletinul solicitantului.

Pentru cei care au cumpărat o mașină dintr-o altă țară membră a UE trebuie să prezinte: cererea solicitantului, dovada înregistrării în evidențele organului fiscal, dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare, buletinul solicitanului în original, polița RCA încheiată pe numele proprietarului, documentul care atestă dreptul de proprietare al solicitantului, certificatul care atestă plata taxei pe valoare adăugată în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport emis de ANAF, cartea de identitate a vehiculului în original și copie, certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR, documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dovada efectuării ITP, dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.