S-a decis CINE va conduce RADET Bucureşti, după ce Regia a intrat voluntar în insolvenţă

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat în şedinţa de marţi proiectul de hotărâre privind numirea administratorului special al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) care va conduce Regia după intrarea în insolvenţă. În urmă cu o săptămână, instanţa a decis acceptarea intrării în insolvenţă voluntară a RADET şi numirea administratorul judiciar, respectiv ROMINSOLV, condusă de avocatul Gheorghe Piperea.

11 oct. 2016, 14:40

Proiectul de hotarare privind numirea administratorului special al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) a fost aprobat marţi de CGMB cu 28 de voturi pentru, o abtinere si 19 voturi impotriva. Astfel, pe perioada insolventei voluntare, Regia va fi condusa de Sorin Chirita, fost presedinte al Consiliului de Administratie RADET.

Reamintim ca la data de 15 octombrie 2016, Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitorului RADET Bucuresti, iar ROMINSOLV a fost numit administrator judiciar al RADET inca din data de 7 octombrie.

Inainte de procedura de vot a CGMB, primarul general Gabriela Firea, a facut o scurta informare in legatura cu situatia actuala a RADET. 

„Din cauza nenumaratelor amenintari primite din partea ELCEN, institutie aflata in subordinea Guvernului si chiar a companiilor de gaze – cum ar fi ROMGAZ- privind sistarea furnizarii gazelor, Consiliul de Administratie al RADET, mandatat de Consiliul General, a solicitat Tribunalului declansarea procedurii de insolventa voluntara a Regiei. Instanta a decis acceptarea intrarii in insolventa si numirea administratorul judiciar al RADET, respectiv ROMINSOLV, condusa de dl avocat Gheorghe Piperea. A fost singura solutie juridica si financiara prin care Primaria Generala, Consiliul General, sa poata asigura livrarea apei calde si a caldurii in Capitala. Ca urmare a acestei situatii nou-create, si inaintea prezentarii Planului de reorganizare al RADET, astazi trebuie sa validam administratorul special, cel care va conduce practic aceasta Regiei pe toata perioada reorganizarii”, a declarat Gabriela Firea.

Când va ajunge căldura la parametrii normali, în locuinţele bucureştenilor. Anunţul RADET

Conform sursei citate, de luni de la ora 17, RADET a inceput furnizarea agentului termic pentru incalzire catre bucuresteni. Anterior au fost efectuate probe la cald, de aceea caldura s-a resimtit in sectoarele 2,3 si 4, si partial in 1, 5 si 6. „Din cauza inertiei termice a sistemului de termoficare si a cladirilor, caldura va fi resimtita treptat in apartamente, urmand ca in cursul zilei de astazi sa fie la parametri normali. Exista insa situatii – si acestea au fost prezentate in mod voit ca generale, nu ca exceptii – in care asociatiile de proprietari sau locatari au decis sa nu utilizeze caldura furnizata de RADET, evident cu acordul locatarilor. Pana ieri, un numar de de 3.145 din totalul de 10.040 asociatii de proprietari sau locatari care au contract cu RADET au refuzat pornirea caldurii, in scris, prin ordin de lucru sau cerere din partea asociatiei. Nici unul dintre cei 4000 de agenti economici sau cele 600 de persoane fizice detinatoare de imobile cu care RADET are  contracte nu au solicitat inchiderea caldurii. Ca si in anii trecuti, unul dintre motivele invocate de aproximativ o treime dintre cei care au refuzat pornirea caldurii il reprezinta decalajul fata de momentul la care se acorda ajutoarele de caldura, respectiv data de 1 noiembrie”, a explicat primarul general.

CITEŞTE ŞI Cum poţi să iei AJUTOARE DE CĂLDURĂ în această iarnă. Ce conţine DOSARUL beneficiarilor de ajutor de încălzire

Ajutorul poate fi obtinut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de pana la 786 de lei si de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Valoarea ajutorului de caldura scade sau creste in functie de venitul net mediu lunar al solicitantului. Ajutorul de caldura se acorda pentru perioada noiembrie-martie. 

Firea vrea sa schimbe legislatia, astfel incat ajutoarele de caldura sa se acorde de stat de la momentul furnizarii agentului termic, ;i nu de la data fixa 1 noiembrie

„In ceea ce priveste momentul inceperii furnizarii de energie termica, consider ca este obligatorie modificarea legislatiei, astfel incat locuitorii Bucurestiului sa nu fie nevoiti saastepte cele trei zile
consecutive cu temperaturi mici pentru a putea avea caldura. De asemenea, consider ca se impune corelarea actelor normative, astfel incat ajutoarele de caldura sa fie acordate chiar din momentul in care se incepe furnizarea de agent termic, si nu de la 1 noiembrie. Ii asigur inca o data pe bucuresteni ca nu vor exista probleme in aceasta iarna in ceea ce priveste caldura din casele lor. In toata aceasta perioada, procedura de pregatire a furnizarii de energie termica pentru populatie a fost coordonata de dl. Sorin Chirita, fostul presedinte al Consiliului de Administratie al RADET. Dl Chirita a analizat activitatea RADET si a constatat ca exista numeroase deficiente in organizarea si managementul activitatii. Pentru remedierea acestor situatii, dl Chirita a luat o serie de masuri urgente, astfel incat RADET sa functioneze si sa asigure in conditii optime furnizarea agentului termic catre populatie”, a conchis Firea. 

Citeste si SE SCHIMBĂ regulile de acordare a ajutoarelor sociale din 2018. Venitul minim de incluziune a trecut de Parlament