S-a deschis PRIMA TABĂRĂ după normele internaţionale pentru migranţii din Europa

O tabără pentru migranți ridicată cu respectarea normelor internaționale, prima de acest gen în Franța, a fost inaugurată luni la Grande-Synthe, în nordul țării, în pofida opoziției guvernului care încearcă să limiteze presiunea migratorie în regiune.

08 mart. 2016, 07:00
S-a deschis PRIMA TABĂRĂ după normele internaţionale pentru migranţii din Europa

Prima tabără pentru migranți conform normelor internaționale a fost deschisă în Franța. Primii exilați au sosit venind de la tabăra ilegală din Basroch, situată la o distanță de 1,5 km, unde locuiau în condiții sordide circa o mie de persoane, în special kurzi irakieni.

Guvernul, care caută să redistribuie miile de migranți din nordul Franței pe întreg teritoriul, s-a declarat ostil deschiderii unei noi tabere la Liniere și a cerut o inspectare drastică a condițiilor de securitate în noua tabără înainte de venirea migranților.

‘Politica statului nu este să reconstituie o tabără la Grande-Synthe, ci chiar să o facă să dispară’ pentru a oferi ‘soluții individuale’ migranților, indicaseră autoritățile franceze la mijlocul lunii februarie.

Noua tabără — montată de Medecins sans Frontieres (MSF) — este constituită din mici căsuțe din lemn încălzite, fiecare putând caza câte patru persoane, și dotate cu o bucătărie comunitară și o școală. Ea va fi administrată de o asociație locală, Utopia 56.

Citeşte şi Germania: Încăierare într-o tabără de refugiaţi. Mai multe persoane au fost rănite

Tabăra corespunde normelor internaționale stabilite de Înaltul comisariat pentru refugiați al ONU (HCR) privind în special condițiile de igienă, potrivit MSF, potrivit Agerpres.

‘În prezent, există 220 de căsuțe disponibile, putând găzdui cel puțin 1.500 de persoane. Sperăm să avem 375 în scurt timp, având în total o capacitate de 2.500 de locuri’, a declarat coordonatoarea taberei din partea MSF, Angelique Muller.

Tabăra de la Liniere ar urma să coste 3,1 milioane de euro, dintre care 2,6 milioane finanțate de MSF, iar restul — de colectivități locale.

Spațiul pe care este amplasată tabăra nu este împrejmuit. ‘Nu vrem să facem din ea o închisoare sub cerul liber’, au afirmat atât MSF, cât și primăria locală.