S-a dovedit ştiintific: Ce se întâmplă dacă bei mai mult de o ceaşcă de cafea pe zi

Consumata moderat, cofeina ii face pe oameni sa se simta bine. In exces, insa, efectul este neplacut, iar in cantitati foarte mari ar putea fi chiar fatala.

25 apr. 2014, 12:08
S-a dovedit ştiintific: Ce se întâmplă dacă bei mai mult de o ceaşcă de cafea pe zi

Cafeaua consumata zilnic reprezinta, pentru multi oameni, doza necesara de energie, fiind considerata un mod simplu si ieftin de a face fata oboselii, insa noi cercetari arata ca efectele acestei substante asupra organismului sunt subestimate, putand fi o cauza a atacurilor de panica.Potrivit cercetatorilor, cofeina este o substanta psihoactiva extrem de puternica, informeaza dailymail.co.uk.

Consumata moderat, cofeina ii face pe oameni sa se simta bine. In exces, insa, efectul este neplacut, iar in cantitati foarte mari ar putea fi chiar fatala. Consumul in exces de cofeina poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiratie si anxietate acuta. Cel din urma efect secundar este, in mod deosebit, ingrijorator, pentru ca duce la cresterea incidentei starilor de depresie si ingrijorare. Un adult din 20 sufera de anxietate, un sentiment de neliniste sau teama care poate fi usor sau sever.

Impactul cofeinei asupra mintilor oamenilor nu este un subiect la care multi dintre consumatori sa se gandeasca. Acea energie pe care o ofera cofeina altereaza, insa, creierul. Cofeina este neobisnuit de mobila in corp, molecula mica ajungand la creier in doar 20 de minute, si depaseste cu usurinta bariera hemato-encefalica. Odata ajunsa acolo, cofeina blocheaza absorbtia de adenozina, un neurotransmitator care ii indica creierului momentul in care o persoana este obosita.

Acest truc simplu ii impiedica pe oameni sa se simta obositi, astfel ca nicio sarcina nu pare de nerezolvat.
Dar cofeina are si efecte fiziologice. Aceasta stimuleaza sistemul nervos central, astfel ca se accentueaza nivelul de vigilenta, timpul de reactie scade si capacitatea de concentrare creste. Tensiunea arteriala creste usor, iar inima porneste intr-o cursa – toate simptomele asociate cu anxietatea.
Astfel, in timp ce aceste modificari fiziologice ofera un impuls puternic, cofeina poate avea efecte psihologice serioase. John Greden, de la Universitatea din Michigan (SUA), este de parere ca excesul de cofeina poate face pe oricine anxios.In lucrarea sa „Anxiety Or Caffeinism: A Diagnostic Dilemma”, Greden subliniaza ca, de multe ori, este trecut cu vederea faptul ca „dozele mari de cofeina” pot induce simptome imposibil de distins de cele ale anxietatii.