S-a ieftinit certificatul energetic. Cât costă să-ţi evaluezi termic apartamentul

Publicat: Miercuri, 11 Februarie 2015 11:06 // Actualizat: Miercuri, 11 Februarie 2015 11:06 // Sursa: romaniatv.net

Certificatul energetic pentru locuinţe este obligatoriu de la jumătatea anului 2013. Oricine vrea să vândă un apartament sau o casă trebuie să evalueze proprietatea din punct de vedere termic şi să prezinte actul cumpărătorului.

Foto: cugetliber.ro

Certificatul energetic indică, de fapt, clasa energetică în care se încadrează imobilul respectiv, scrie cugetliber.ro. Potrivit legii, o locuinţă este încadrată într-o anumită clasă energetică - A (pentru cel mai mic consum energetic), B, C sau D - în funcţie de criterii precum existenţa anvelopării, a repartitoarelor de căldură, calitatea şi dimensiunea geamurilor, existenţa temporizatoarelor de curent electric pe scara blocului etc. Vestea bună este că preţurile pentru emiterea unui astfel de certificat au scăzut semnificativ în ultima perioadă.

Citeşte şi Cum să nu iei ţeapă atunci când îţi cumperi casă

Un raport recent arată că, din 2012 şi până în prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, s-au redus cu 50 la sută.

Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală, auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei. Şi pentru apartamentele cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case şi clădiri. Dacă certificatul energetic pentru o casă costa cinci lei pe metru pătrat, în 2012, auditorii energetici au trebuit să se adapteze la puterea de cumpărare a pieţei şi la concurenţa din ce în ce mai mare de la an la an, iar în 2015, tariful unui certificat a scăzut sub doi lei pe metru pătrat. De asemenea, şi certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puţin în prezent, puţin peste un leu pe metru pătrat, faţă de 4,5 lei pe metru pătrat, cât costa în 2012.

Citeşte şi Fără certificat energetic nu se mai fac tranzacţii imobiliare. Aşa susţin auditorii energetici

S-au înjumătăţit tarifele

"Chiar dacă tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici faţă de cele percepute în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi faţă de grila de preţuri recomandată de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, piaţa ne-a obligat să scădem gradual tarifele, iar la ora actuală, preţurile sunt cu peste 50% mai mici faţă de cele percepute în 2012", declară Marius Adrian Pănuţă, auditor energetic din cadrul Like Consulting.

Auditorul energetic atrage atenţia asupra faptului că aceste documente au valabilitate zece ani, iar auditorii sunt obligaţi prin lege să facă inspecţia clădirii la faţa locului şi nu prin telefon.

"Proprietarii trebuie să ţină cont de faptul că aceste documente sunt foarte importante şi sunt valabile zece ani, iar aceştia nu trebuie să accepte ca un auditor energetic să le emită certificatul energetic online sau prin informaţii despre clădire primite prin telefon. Mulţi proprietari sunt încântaţi de un preţ mult sub tariful pieţei pe care îl propune un auditor, dar acesta poate fi declarat nul dacă se constată că nu s-a realizat inspecţia, iar datele calculate în certificat sunt fictive sau exagerate", mai adaugă auditorul.

Certificatul, obligatoriu şi pentru închirierea locuinţei

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.

loading...
17 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 ian 19:42
Răspunde | Votează email -2 email
Like Consulting
Certificat Energetic si Audit Energetic la pret redus livrat in maxim 24h. Reducere de 10% la plata online!
https://www.likeconsulting.ro/certificat-energetic/
18 ian 10:03
Răspunde | Votează email 0 email
Razvan
Cele mai bune preturi pentru certificat energetic in Bucuresti, Ilfov sau Giurgiu veti gasi la www.certificat-energetic24h.eu Daca doriti certificat energetic in Constanta sau Tulcea consultati www.avizez.com si specialistii nostri va ofera consultanta gratuita
28 dec 18:15
Răspunde | Votează email 0 email
Razvan
Pret promotional pentru certificat energetic, incepand de la 130 lei gasiti la www.avizez.ro
07 dec 20:16
Răspunde | Votează email 0 email
Like Consulting
Certificat Energetic la pret redus livrat in 24h. Reducere de 10% la plata online - oferta limitata!
https://www.likeconsulting.ro/certificat-energetic/
07 dec 18:29
Răspunde | Votează email 0 email
Like Consulting
Certificat Energetic la pret redus livrat in 24h. Reducere de 10% la plata online - oferta limitata!
https://www.likeconsulting.ro/certificat-energetic/
21 nov 22:23
Răspunde | Votează email 0 email
Farcas Gelu Danut
Gasiti un catalog online gratuit al firmelor din domeniul certificat energetic la adresa web www.certificat-energetic.net.
Inscrierea firmelor din domeniu in catalogul online este gratuita.
02 nov 18:57
Răspunde | Votează email 0 email
Razvan
Cel mai bun pret al certificatului energetic pentru zonele Bucuresti, Ilfov si Constanta il gasiti la www.certificat-rapid.ro
27 feb 10:26
Răspunde | Votează email 2 email
Like Consulting
Le multumim tuturor celor care au citit acest studiu dar si romaniatv.net pentru publicarea lui. www.likeconsulting.ro le multumeste si celor are au avut si au comentarii pe marginea acestui studiu, fie ele si publicitare.
16 feb 00:15
...a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative. loading…Vezi articolul original...
16 feb 00:14
...a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative. loading…Vezi articolul original...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8738
RON
29 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H