UPDATE S-a încheiat votul pentru prezidențialele din Turcia, Erdogan şi Kilicdaroglu se vor înfrunta în turul doi

ALEGERI ÎN TURCIA. Comisia Electorală Centrală anunţă oficial că Erdogan şi Kilicdaroglu se vor confrunta în turul al doilea duminică, 28 mai. Este o premieră în istoria ţării

15 mai 2023, 17:35
UPDATE S-a încheiat votul pentru prezidențialele din Turcia, Erdogan şi Kilicdaroglu se vor înfrunta în turul doi

Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) din Turcia, a confirmat oficial luni că niciun candidat nu a obţinut o majoritate de peste 50 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, astfel că un al doilea tur de scrutin va fi organizat la 28 mai 2023 între primii doi clasaţi, adică preşedintele în execiţiu Recep Tayyip Erdogan şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, ceea ce este o premieră în istoria modernă a Turciei, informează agenţia Anadolu.

Conform rezultatelor provizorii, Recep Tayyip Erdoğan a obţinut 49,51 la sută din voturi, Kemal Kılıçdaroğlu 44,88 la sută, Sinan Oğan 5,17 la sută şi Muharrem İnce 0,44 la sută.

Ultimul candidat, Muharrem Ince, s-a retras din cursa prezidenţială cu trei zile înainte de alegeri, dar pentru că buletinele de vot fuseseră deja tipărite, el a figurat în continuare pe buletinul de vot.

Yener a precizat că până luni la ora locală 15.15, au fost deschise toate urnele de vot din Turcia, iar rata de participare internă a fost de 88,92 la sută.

În diaspora, prezenţa la vot a fost de 52,69%, dar din străinătate mai sunt de introdus în baza de date a Consiliului Electoral 35.874 de voturi, însă acestea nu vor mai putea influenţa rezultatul final al alegerilor.
„Dacă acceptăm că toate cele 35.874 de voturi, care încă nu erau introduse în sistem la ora 15.15, au fost date domnului Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre candidaţii de pe primele două locuri, se vede că rata de vot a domnului Recep Tayyip Erdoğan este de 49,54%, iar dacă acceptăm că toate cele 35.874 de voturi au fost date domnului Kemal Kılıçdaroğlu, se vede că acesta a primit 44,85% din voturi. Astfel, niciunul dintre candidaţi nu a obţinut calificarea pentru a fi ales, aşa cum prevede articolul 4 din Legea nr. 6271 şi s-a decis de către Consiliul nostru să organizăm alegerile din turul al doilea duminică, 28 mai 2023, conform calendarului electoral anunţat anterior”, a declarat Ahmet Yener.

El a precizat că turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pentru prima dată în Turcia.

După anunţarea rezultatelor finale, votul în străinătate va începe la 20 mai.

UPDATE: Au fost numărate 65% din voturi, iar distanța dintre cei doi candidați continuă să se reducă, deși Erdogan păstrează un avantaj semnificativ. Președintele în funcție are, acum, 51,43%, în timp ce Kilicdaroglu a urcat la 42,74%. O altă numărătoare, publicată de site-ul Arti Gercek, scorurile sunt mai strânse – 47,84% pentru Erdogan și 46,39% pentru Kilicdaroglu.

UPDATE: Deși rezultatele inițiale arată o cursă care devine tot mai strânsă, cu Erdogan pe primul loc, candidatul opoziției, Kilicdaroglu respinge rezultatele agenției de presă de stat Anadolu, iar CHP spune despre acestea că sunt „manipulate”, conform CNN.

Kilicdaroglu a scris pe Twitter un mesaj de un cuvânt „Conducem”.

Partidul a transmis un mesaj similar pe rețeaua socială. Primarul capitalei Ankara, Mansur Yabas, a sugerat că Anadolu „nu este de încredere” și că Kilicdaroglu conduce, în prezent. „Aveți încredere în noi, credeți-ne”, a spus oficialul.

UPDATE: Cele mai noi rezultate parțiale arată o nouă schimbare în favoarea candidatului opoziției. După numărarea 41,83% din voturi, Erdogan are 52,6%, iar Kilicdaroglu a urcat la 41,6%.

Știrea inițială

Numărătoarea voturilor la alegerile prezidențiale din Turcia a început deja de două ore, iar primele rezultate au apărut în presa turcă. Alegerile din Turcia sunt unele dintre cele mai importante din ultimii ani, în condițiile în care există o șansă semnificativă ca actualul președinte, Recep Erdogan, să piardă puterea după 20 de ani.

Conform ultimelor cifre Anadolu citate de Digi 24, procentele au început să se inverseze, în condițiile în care numărătoarea voturilor continuă – Erdogan are 53,2%, în timp ce Kilicdaroglu a urcat la 40,9%.

Numărătoarea voturilor a început în zonele cu populație mai mică și în localitățile mai mici, acolo numărătoarea se face mai repede și mai simplă. Va dura mai mult, însă, numărarea voturilor din orașele mari, cu precădere a celor din Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei sau din capitala Ankara.

Ambele tabere și-au anunațat susținătorii să rămână în secțiile de votare până când și ultimul proces verbal va fi semnat și sigilat și va pleca spre biroul electoral care le va renumăra și calcula și care va și rezultatele finale.

În curs de actualizare…

Citește și: Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a fost internat de urgenţă. El s-a simţit rău încă din timpul paradei de la Moscova, la care a participat