S-a întâmplat noaptea trecută, sunt morţi şi răniţi. Se aşteaptă un val de atacuri teroriste ca răspuns

Doi palestinieni, dintre care unul adolescent, au fost ucişi vineri de tiruri ale soldaţilor israelieni în cursul ciocnirilor de lângă frontiera ce separă Israelul de Fâşia Gaza, a anunţat ministerul local al Sănătăţii citat de AFP.

30 iun. 2018, 06:29
S-a întâmplat noaptea trecută, sunt morţi şi răniţi. Se aşteaptă un val de atacuri teroriste ca răspuns

Adolescentul a fost împuşcat în cap în apropiere de localitatea Khan Younis, în sudul enclavei, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului palestinian al
Sănătăţii din Gaza.

Cel de-al doilea palestinian, în vârstă de 24 de ani, a fost împuşcat mortal în abdomen, la est de Rafah, localitate aflată de asemenea în sudul fâşiei aflate sub blocada israeliană, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Armata israeliană a indicat, într-un comunicat, că „mii de palestinieni au participat în cursul după-amiezii la manifestaţii violente şi s-au dedat la numeroase acte de terorism de-a lungul barierei de securitate” ce separă Israelul de enclava palestiniană.

Potrivit comunicatului, soldaţii israelieni au fost atacaţi cu pietre, aceştia ripostând „cu mijloacele obişnuite utilizate pentru dispersarea manifestaţiilor şi, în cazuri specifice, cu gloanţe reale, în conformitate cu regulile de folosire a forţei armate” în vigoare.

Armata a asigurat că informaţiile despre moartea adolescentului palestinian vor fi analizate.

Cel puţin 137 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene din 30 martie, de la debutul protestelor.

Israelul, acuzat de folosire excesivă a forţei, a justificat tirurile ca ultim recurs pentru protejarea frontierelor proprii, a militarilor săi şi a populaţiei civile şi a acuzat mişcarea islamistă Hamas, care conduce enclava, că se foloseşte de proteste pentru a acoperi atacuri contra soldaţilor şi tentative de infiltrare în Israel.