S-a lansat prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie

Ministerul de Finanțe a lansat astăzi Programul FIDELIS, prima emisiune de titluri de stat în lei, prin care statul român dorește să ofere populației un produs alternativ  și sigur de economisire.

03 iun. 2015, 10:37
S-a lansat prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie

Banii pe care persoanele fizice din România doresc să-i economisească își găsesc un loc excelent în titlurile de stat, garantate de Guvern la o dobândă care să țină cont de realitatea pieței, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, care a participat la lansarea Programului. 

„Astăzi este o premieră absolută: titluri de stat care pot fi achiziționate de către persoanele fizice — un instrument pe care țările și economiile dezvoltate îl folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficiență. Noi nu l-am mai folosit până acum. Încercăm să explicăm persoanelor fizice că banii pe care vor să-i economisească își au un loc excelent în titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern cu o dobândă care să țină cont de realitatea pieței și, într-un fel, un mod de economisire pe care românii nu l-au mai folosit până acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii”, a explicat premierul Ponta.Românii pot cumpăra titlurile de stat fără comision, de la BCR, BRD sau Raiffeisen (băncile din consorţiu). 

Emisiunea de titluri de stat, cu o maturitate de până la trei ani, va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii. 

„Acum trebuie să facem doar cel mai important lucru într-o economie de piață, și anume să facem publicitate, oamenii să știe de existența acestui instrument. (…) Dacă acest prim eveniment își produce efectele, și află de titlurile de stat nu doar cei care investesc de obicei, cei care sunt clienți obișnuiți ai băncilor, ci oamenii obișnuiți care vor să-și economisească o parte din banii pe care i-au câștigat, atunci, evident, că vom mări acest program și-l vom transforma într-un instrument folosit cât mai des de statul român”, a mai spus premierul.