DECIZIE SURPRINZĂTOARE la 102 ani: A fumat peste 60.000 de ţigări de-a lungul vieţii, acum RENUNŢĂ

Clara Cowell este o femeie de 102 ani din Marea Britanie. S-a apucat de fumat la 20 de ani, iar după zeci de ani a decis să renunţe la viciu. Chiar mai mult, bătrâna şi-a dezvăluit secretul care a ajutat-o să trăiască mai bine de un secol.  

20 feb. 2013, 16:32

Bătrâna, care a împlinit 102 ani în luna februarie, a declarat că nu este niciodată târziu să îţi schimbi stilul de viaţă. Ea a reunţat la fumat cu două săptâmâni înainte să îşi sărbătorească ziua de naştere.

Cinci generaţii ale familiei au participat la petrecerea ce a avut loc într-un bar din oraşul britanic Preston. Fosta croitorească a povestit publicaţiei Lep.co.uka aprins prima ţigară în 1931 şi de atunci a fumat zilnic, două sau trei ţigări. În urma unor simple calcule matematice, s-a descoperit faptul că a fumat peste 60.000 de ţigări pe parcursul vieţii. Ascultând sfatul familiei, ea a reununţat la acest obicei periculos după 82 de ani de fumat.

Secretul longevităţii mamei este o ţigară şi o cană de ceai cu whiskey, la care se adaugă sărăcia şi munca. Ea este o inspiraţie pentru noi toţi”, a povestit una dintre fiicele bătrânei, Lynda Fowler, în vârstă de 69 de ani.

Clara Cowell, care a supravieţuit tuberculozei atunci când era doar un copil, spune că nu crede în medicamente. Ea a adăugat că este sănătoasă şi adoră să danseze, cu toate că nu mai poate să valseze sau să se mişte pe ritmurile de foxtrot, dansurile ei preferate.

„A fost greu în timpul războiului deoarece nu aveam destulă mâncare şi nu dormeam destul, dar nu am păţit nimic. Am încercat să fac cât mai multe lucruri”, a spus bătrâna care are patru copii, nouă nepoţi, 12 strănepoţi şi patru stră-strănepoţi.

Citeşte şi: STUDIU REVOLUŢIONAR: Fumătorii care se lasă până la 44 de ani pot trăi la fel de mult ca nefumătorii