S-a mai stins un mare artist

Cântăreţul de jazz Gerald Wilson a murit

09 sept. 2014, 16:04
S-a mai stins un mare artist

Un monstru sacru al industriei muzicale a murit, luni, în locuința sa din Los Angeles.

Este vorba despre cântăreţul de jazz Gerald Wilson. Gerald Wilson a avut o carieră de peste 75 de ani și a cântat alături de muzicieni celebri ca Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald şi Ray Charles.

Gerald Wilson, care s-a născut pe 4 septembrie 1918, a murit luni, la vârsta de 96 de ani, în casa sa din Los Angeles, din cauza unei pneumonii.

Gerald Wilson era dirijor de orchestră de jazz şi şi-a început cariera în anii 1930, ca trompetist pentru trupa lui Jimmy Lunceford, înainte de a-şi forma propriul grup de muzicieni în anul 1944. 

Gerald Wilson a cântat şi a compus muzică alături de personalităţi ale genului ca Duke Ellington, Count Basie şi Dizzy Gillespie şi a orchestrat muzica pentru voci celebre ca Ella Fitzgerald, Ray Charles, Sarah Vaughan şi Bobby Darin.

 În timpul colaborării cu Jimmy Lunceford, a aranjat muzica unor hituri ca „Hi Spook” şi „Yard Dog Mazurka”. După patru ani petrecuţi cu Lunceford şi un stagiu în marina militară a Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicianul de jazz s-a stabilit la Los Angeles, în anii 40′.