S-au implicat ruşii în alegerile din 2016 din România? Legătura dintre Gazprom, USR şi vecini de la Răsărit

S-a vorbit foarte mult despre implicarea unor structuri rusești în alegerile din anul 2016 din România. Prezenta analiză, făcută de Dorian Hapurnea, vizează Uniunea Salvați România (USR), formațiune politică despre care s-a spus în decembrie 2016 că este consiliată de un consultant aservit “frontului de la Răsărit”.

17 iul. 2019, 18:04
S-au implicat ruşii în alegerile din 2016 din România? Legătura dintre Gazprom, USR şi vecini de la Răsărit

La patru zile de la încheierea oficială a campaniei electorale, pe 14 Decembrie 2016, Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand lansa pe pagina sa de socializare o ipoteză alarmantă. Aparent supărat din pricina marginalizării soției sale în timpul campaniei, Moroianu s-a năpustit fără somație asupra consultantului lui Nicuşor Dan, Ion Matei Păun, care îndeplinise funcția de șef de campanie al USR-ului. Moroianu l-a acuzat pe acesta de sabotaj, afirmând că Păun nu-și face publice veniturile și sursele de finanțare. Totodată, soțul lui Clotilde Armand a mai relatat că, „Păun este susţinut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros.”

Aceste afirmații au fost preluate de presă în doar câteva minute, în timp ce, ulterior, Sergiu Moroianu avea să-și șteargă postarea de pe Facebook. Pusă în fața acestui fapt, Clotilde Armand a susținut că nu împărtășește întru totul părerile soțui ei, evitând astfel o posibilă excludere din partid.

Practic, prin cele susținute, Moroianu își ceruse direct excluderea din USR, nu înainte însă de a lovi în imaginea partidului, folosind argumente preluate parcă de la opoziția politică. Considerând grav afectată imaginea formațiunii politice, după 48 de ore de la momentul postării, în seara zilei de 16 Decembrie 2016, Biroul Politic Național al USR în frunte cu Nicușor Dan a votat excluderea lui Sergiu Moroianu din partid, în timp ce soția acestuia, Clotilde Armand a scăpat ca prin urechile acului.

Pe 20 Iulie 2018, fostul purtător de cuvânt al cabinetului Ponta, sociologul Mirel Palada se prezenta la sediul DNA central pentru depunerea unei sesizări cu privire la posibila finanțare ilegală a partidului Uniunea Salvați România (USR). Palada era frământat la gândul că USR ar fi primit bani în campania din 2016 din partea unor „instituţii non-româneşti” sau de la „state care nu sunt prietene cu România.” În felul acesta s-a făcut un soi de pod peste timp, sesizarea lui Palada fiind direct legată de afirmațiile lui Sergiu Moroianu din Decembrie 2016.

Desigur, acuzațiile au venit în contextul campaniei „Fără Penali” pentru care USR a reușit să adune în 2018, în doar câteva luni, peste un milion de semnături de la cetățeni.

Școlit în Statele Unite ale Americii, la Trinity College din Connecticut, Matei Păun și-a construit întreaga carieră lucrând pentru diferite firme de investiții, aproape exclusiv în spațiul rusesc și Comunitatea Statelor Independente (CIS). Nu se știe foarte clar prin ce împrejurări, din anul 2012, între Nicușor Dan și Matei Păun s-a legat o prietenie apropiată, afacersitul devenindu-i în final consultant politic liderului USR.

Legăturile cetățeanului german de origine română Ion Matei Păun cu Rusia sunt clare, simple și parțial asumate. Firma la care Păun a explicat că are calitatea co-fondator, adică BAC Romania (Balkan Advisory Company SRL, care se trage din BAC Irlanda), a făcut afaceri cu societăți din Federația Rusă, la cel mai înalt nivel, notabile fiind următoarele: BAC Romania a lucrat ca manager de proiect și subcontractor al GazpromBank (banca gigantului energetic Gazprom) pentru implementarea secțiunii din Bulgaria a proiectului South Stream.

Totodată, în anul 2011, firma lui Păun a găsit finanțarea necesară pentru achiziția “News Outdoor Group” (Romania), una dintre cele mai mari companii de publicitate OOH din Romania, care a fost transferată astfel de la mogulul australiano-american Rupert Murdoch unui consorțiu sursesc format din VTB Capital (a doua bancă ca mărime din Rusia) și Alfa Capital Partners (Rusia).

Prin această tranzacție, mijlocită de firma lui Păun și consultantul Biriș Goran SPARL, Federația Rusă și-a asigurat supremația pe nișa “out-of-home advertising” în România, la fel cum activează în tot Est-ul Europei. Cu ajutorul News Outdoor Group (sau RUSS Outdoor), rușii acaparează masiv segmentul de publicitatea în spații publice din toată regiunea fiind activi în Rusia, Bulgaria, Republica Cehă, Israel, Polonia, Ucraina și desgiur în România.

Click aici pentru întreaga analiză a legăturilor dintre Gazprom, USR şi alegerile din 2016