S-au reluat căutările avionului AirASIA, dispărut fără urmă de duminică

Autoritățile indoneziene au reluat luni în zori operațiunile de căutare lansate pentru a găsi avionul companiei low cost AirAsia dispărut deasupra Mării Java cu 162 de persoane la bord, a anunțat un responsabil, citat de AFP.

29 dec. 2014, 05:19
S-au reluat căutările avionului AirASIA, dispărut fără urmă de duminică

„La ora locală 06.00 (duminică, 23.00 GMT), am reluat căutările pentru a găsi avionul AirAsia dispărut”, a declarat Tatang Zainuddin, adjunct al șefului operațiunilor Agenției indoneziene de căutare și salvare.

„Ne îndreptăm spre estul Insulei Belitung”, a precizat el.

Belitung este o insulă indoneziană situată în Marea Java, în largul coastelor de est ale Sumatrei.

Avionul companiei malaeziene AirAsia, care a dispărut duminică între Indonezia și Singapore cu 162 de persoane la bord, s-a prăbușit în apele din apropierea insulei Belitung, după ce s-a confruntat cu turbulențe și a încercat să devieze de la traseul de zbor stabilit inițial, a declarat șeful departamentului de relații publice al Serviciului de salvare al Indoneziei, Supriandi Minggu, citat de Ria Novosti.

Pilotul Airbus A320 al companiei AirAsia (zborul QZ8501) ceruse duminică dimineață aprobarea pentru „devierea” de la planul său de zbor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, indicase mai devreme compania malaeziană.

„Avionul Airbus A320 al companiei AirAsia — care efectua zborul QZ 8501, din Surabaya în Singapore — a căzut în apele din apropierea insulei Belitung, de coordonate 03.22.46 și 108.50.07 „—a declarat Supriandi Minggu pentru ziarul local Republika. Potrivit acestuia, echipele de salvare se îndreaptă deja spre Belitung.

După toate aparențele, aeronava a întâlnit turbulențe, a încercat să-și schimbe cursul și s-a prăbușit, scrie ziarul menționat.

Conform Reuters, la bordul aeronavei se aflau 155 de pasageri, între care 149 de indonezieni, trei coreeni, un britanic și un malaezian.

„Aparatul A320-200 transporta șapte membri ai echipajului și 155 de pasageri între care 16 copii și un bebeluș”, a precizat directorul general al aviației civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo.

Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor al Indoneziei nu a confirmat deocamdată prăbușirea aeronavei AirAsia.

„În acest moment, nu putem afirma nimic cu tărie cu excepția faptului că s-a pierdut comunicarea cu avionul”, a declarat directorul general al aviației civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo, pentru publicația locală Detiko, citată de Ria Novosti.