Sacul cu bani din dosarul lui Oltean se transformă într-o nouă cauză penală

Sacul cu bani din dosarul lui Ioan Oltean a dispărut. Dacă inițial procurorii îl acuzau pe deputat şi pentru trafic de influență şi vorbeau despre 600.000 de euro pe care i-ar fi primit să intervină la ANRP, acum anchetatorii s-au răzgândit, transmite România TV.

02 aug. 2016, 12:08
Sacul cu bani din dosarul lui Oltean se transformă într-o nouă cauză penală

Fostul lider PDL, Ioan Oltean, a scăpat momentan de acuzaţia de trafic de influenţă, însă procurorii DNA cercetează într-o nouă cauză penală sacul cu bani din dosarul lui Ioan Oltean.

La sfârşitul anului trecut, anchetatorii vorbeau de o şpagă de 600.000, bani pe care Ioan Oltean i-ar fi primit în 2010, în curtea unei biserici, pentru a urgenta acordarea unei despăgubiri de către ANRP, instituție condusă la acea vreme de Crinuţa Dumitrean.

Acum, în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), se arată că Ioan Oltean este trimis în judecată doar pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Citeşte şi: Rechizitoriu: Angajaţii ANRP ştiau care erau cesionarii de drepturi litigioase protejaţi de Ioan Oltean

„Prezența constantă a inculpatului Oltean Ioan la ANRP și interesul acestuia și al inculpatei Dumitrean Crinuța Nicoleta pentru unele dosare aflate pe rolul ANRP au făcut ca, în timp, majoritatea angajaților să știe cine erau cesionarii protejați de inculpatul Oltean Ioan. (…) În momentul în care un dosar de despăgubire apărea pe numele cesionarului protejat, acordarea unei despăgubiri consistente și soluționarea foarte rapidă a dosarului țineau de rutină și se realizau prin parcurgerea etapelor legale doar într-un mod formal, astfel încât, indiferent câte note de observații conținea dosarul din partea personalului aparatului tehnic de specialitate, fără atribuții de decizie, se aproba suma de despăgubire foarte mare, iar această sumă era stabilită datorită complicității expertului evaluator desemnat”, se menționează în rechizitoriu.

Potrivit sursei citate, martorii au declarat că Ioan Oltean avea o mare influență asupra Crinuței Dumitrean, iar din investigații a reieșit că cei doi își comunicau reciproc activitățile desfășurate, cu ocazia întâlnirilor pe care le aveau la sediul ANRP.