Săftoiu: „PDL este ca un bolnav care îşi recunoaşte boala”

Fostul deputat Adriana Săftoiu, proaspăt numită purtător de cuvânt al PDL, a afirmat că a fost tentată să reia colaborarea cu acesta partid deoarece se află într-o situaţie dificilă, fiind în opoziţie cu o majoritate amplă a puterii, dar şi cu un preşedinte al statului care face acum opoziţie la PDL.

08 apr. 2013, 15:31
Săftoiu: „PDL este ca un bolnav care îşi recunoaşte boala”

Săftoiu spune că revenirea în PDL nu semnifică reevaluarea perioadei în care democrat-liberalii s-au aflat la guvernare.

„Nu am reevaluat perioada de guvernare a PDL, lucru pe care l-am şi spus foştilor colegi din PD şi acum PDL. Părerile mele despre cele ce s-au întâmplat în cei patru ani, despre abuzurile la care am asistat în Parlament nu s-au schimbat. PDL trebuie să dea explicaţii despre ce s-a întâmplat atunci (…) Nu reevaluez nimic”, a declarat Săftoiu la România TV.

Ea susţine că democrat-liberalii sunt conştienţi de greşelile făcute în perioada în care s-au aflat la guvernare şi de situaţia în care se află acum.

„PDL-ul nu se minte. Este un bolnav care-şi recunoaşte boala”, a estimat Adriana Săftoiu.

Aceasta a vorbit şi despre dezamăgirea pe o resimt pedeliştii faţă de ruptura iniţiată de preşedintele Traian Băsescu.

„Sunt oameni care se întreabă ce au făcut atât de grav. Unii şi-au dat răspunsul deja, că nu au votat cum trebuie la Convenţia Naţională”, a spus fostul consilier al lui Traian Băsescu.

În ce priveşte motivul revenirii sale la PDL, Adriana Săftoiu a afirmat că revine la acest partid tot într-o perioadă în care acesta se află în opoziţie.

„Acum există şi o altă opoziţie, opoziţia lui Traian Băsescu  faţă de PDL, iar PDL-ului îi prieşte. Proiectul este destul de provocator. Să vedem dacă şi iese”, a conchis Săftoiu.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că i-a propus fostului deputat PNL Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei în primul mandat al preşedintelui Traian Băsescu, să devină purtător de cuvânt al PDL, iar aceasta a acceptat.

Blaga a precizat că subiectul va fi discutat în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, acesta adăugând că Săftoiu este deja membru al partidului.

Vasile Blaga a negat însă faptul că numirea Adrianei Săftoiu în funcţia de purtător de cuvânt al PDL ar putea fi un gest de frondă faţă de Traian Băsescu, având în vedere că aceasta a fost consilier prezidenţial în primul mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu.

„Nu am avut niciodată în gând această nominalizare cu această intenţie. Nici pe departe. Dimpotrivă, discutăm despre o persoană foarte serioasă, despre care am convingerea că va aduce plus valoare partidului în tot ceea ce înseamnă sistemul nostru de comunicare care a avut de suferit în ultima perioadă şi împreună cu Negoiţă (Liviu Negoiţă – n.r.) vor face o echipă foarte bună”, a precizat liderul democrat-liberal, potrivit Mediafax.

Blaga a precizat că o cunoaşte foarte bine pe Adriana Săftoiu şi a lucrat excepţional cu aceasta „într-o perioadă asemănătoare pentru PDL, 2001-2004”. El a arătat că prezentarea noului purtător de cuvânt al PDL se va face după ce se va discuta acest subiect în BPN. „Am discutat cu foarte mulţi colegi şi astăzi va fi prezentarea după ce vor vota colegii”, a adăugat Vasile Blaga.

Replica lui Blaga vine după ce surse citate de evz.ro au declarat că Blaga i-a propus Adrianei Săftoiu să preia postul de purtător de cuvânt al PDL, pentru a marca astfel o nouă orientare a partidului împotriva lui Traian Băsescu.

Adriana Săftoiu a mai fost purtător de cuvânt al PDL, între 2001 şi 2004, iar în perioada 2005 – 2007, la începutul primului mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu, a fost consilier prezidenţial pe probleme de comunicare.

Adriana Săftoiu a demisionat la 28 martie 2007 de la Cotroceni, declarând că motivele sunt de natură personală: „E doar o măsură administrativă. Rămân în continuare un susţinător al politicii şi proiectelor lui Traian Băsescu”.

Demisia Adrianei Săftoiu a avut loc la zece zile după ce soţul ei, Claudiu Săftoiu, a demisionat din funcţia de director al SIE.

După o perioadă, Adriana Săftoiu a devenit membru PNL, ajungând deputat al acestei formaţiuni, postură din care a criticat în unele rânduri anumite decizii ale preşedintelui Băsescu. În unele ocazii, acesta i-a replicat.

Vasile Blaga a câştigat, recent, un nou mandat în fruntea PDL, victoria sa fiind contestată de Elena Udrea, dar şi de preşedintele Băsescu. Şeful statului a anunţat, la scurt timp după declararea oficială a lui Blaga drept preşedinte PDL, că se desparte de acest partid.