Şaisprezece muncitori agricoli străini, morţi în Italia

Şaisprezece muncitori agricoli au murit, în 48 de ore, în două coliziuni între furgonete care se întoceau de la câmp şi camioane care transportau tomate, în plin sezon de recoltare, în sudul Italiei, o dramă care scoate la iveală situaţia precară a acestor muncitori, în faţa căreia Guvernul a promis să reacţioneze.

07 aug. 2018, 07:01
Şaisprezece muncitori agricoli străini, morţi în Italia

O furgonetă a fost lovită luni după-amiaza de un camion – iar niciuna dintre cele 12 persoane de la bord, toate străine, nu a supravieţuit, după ce patru africani au murit sâmbătă după-amiaza, iar alţi patru au fost grav răniţi în alt accident.

Cele două accidente au avut loc în regiunea Foggia, în Puglia, unde mii de muncitori agricoli africani, dar şi polonezi, bulgari sau români petrec vara culegând tomate sub un soare de plumb, informează news.ro.

Deşi toţi se află într-o situaţie legală, rari sunt cei care beneficiază de condiţii de muncă şi de salarizare prevăzute de lege, iar mulţi ocupă locuinţe sau stau în tabere improvizate. Ei se află adesea la mila unor „caporali”, recrutori care au legături uneori cu reţele mafiote, care le organizează transportul şi le iau o parte din remuneraţie. Pentru a ocoli acest lucru, muncitorii agricoli încearcă adesea să se organizeze în mod autonom, pe bicicletă sau în vehicule pe care le construiesc din piese, potrivit news.ro.

Exploatanţii agricoli sunt ei înşişi supuşi presiunii marilor distribuitori, să-şi scadă preţurile. Ministrul Muncii Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populist, antisistem), aliat cu Liga (extremă dreapta), a promis luni să suplimenteze cât mai rapid numărul inspectorilor.

”Este necesar să se suprime o dată pentru totodeauna plaga «caporali». Un sistem ruşinos, care exploatează disperarea unor persoane pregătite să facă orice pentru a munci”, a declarat el.

Şeful Guvernului, Giuseppe Conte, a anunţat luni seara că se duce marţi la Foggia, pentru a exprima solidaritatea Guvernului.


loading...
Partenerii noștri