Salah Abdeslam a jucat un rol mai mare decât s-a crezut la început: A adunat oameni din toată Europa înainte de atacurile de la Paris

Salah Abdeslam, suspect cheie în atacurile teroriste de anul trecut de la Paris, a jucat un rol mult mai mare decât s-a spus, le-a declarat anchetatorilor belgieni un suspect închis în acest caz, Mohamed Abrini, conform presei din Belgia, citată de DPA și AFP.

05 iul. 2016, 10:40
Salah Abdeslam a jucat un rol mai mare decât s-a crezut la început: A adunat oameni din toată Europa înainte de atacurile de la Paris

Abdeslam, un francez în vârstă de 26 de ani, a fost arestat în martie la Bruxelles în legătură cu atacurile de la 13 noiembrie 2015 de la Paris, când 130 de persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite. 

La câteva zile după arestarea lui Abdeslam, atentatori sinucigași au omorât la Bruxelles peste 30 de persoane, în atacuri la aeroport și metrou. Abrini a fost arestat în legătură cu aceste atacuri, însă se consideră că avea legături și cu autorii atentatelor de la Paris. 

Abdeslam a adunat oameni din întreaga Europă înainte de atacurile de la Paris, le-a mai spus Abrini anchetatorilor belgieni după arestarea sa, a relatat luni postul de televiziune VTM Nieuws. 

Ce știu despre Salah (Abdeslam) este că el a mers să îi adune aproape pe toți cei implicați în atacurile de la Paris și care veniseră din Siria. Știu că Salah s-a dus personal să îi caute și să îi plaseze în ascunzători„, ar fi spus Abrini în aprilie. 

Știu asta pentru că am dormit cu ei într-un apartament. Auzi multe lucruri în felul ăsta„, a adăugat el. 

Abdeslam a fost extrădat în Franța, unde a refuzat să vorbească la audierea preliminară. 

Arestat în Belgia la 8 aprilie, Mohamed Abrini este suspectat că a jucat un rol de prim plan în atentatele de la Bruxelles și în pregătirea celor de la Paris. 

Vizat de un mandat european de arestare, el va fi predat autorităților franceze, însă ‘nu pentru moment’, a precizat justiția belgiană. 

Avocatul lui Abrini, Stanislas Eskenazi, a declarat marți pentru postul belgian de televiziune RTBF că afirmațiile clientului său sunt doar ipoteze, care trebuie confirmate sau negate prin investigații suplimentare.