Salah Abdeslam cere justiţiei încetarea monitorizării sale video permanente în închisoare

Publicat: Miercuri, 13 Iulie 2016 19:50 // Actualizat: Miercuri, 13 Iulie 2016 19:51 // Sursa: romaniatv.net

Cel mai supravegheat deținut din Franța, suspectul-cheie în atentatele comise în noiembrie la Paris, Salah Abdeslam, a cerut miercuri justiției să oprească dispozitivul video de supraveghere permanentă din celula sa, care, în opinia lui, îi aduce atingere drepturilor fundamentale, relatează AFP.

Singurul jihadist aflat încă în viață al comandourilor din 13 noiembrie, Abdeslam este ținut izolat într-o celulă special amenajată la Fleury-Mérogis, regiunea pariziană, în cea mai mare închisoare din Europa. El se află sub supravegherea permanentă a șase camere, un dispozitiv autorizat printr-o decizie a guvernului, dar a cărui legalitate este contestată de inculpat. 

Salah Abdeslam 'vă cere aplicarea unui drept (...) dreptul la respectarea vieții private' și 'încetarea acestei 'videoprotecții'', a declarat avocatul său, Frank Berton, în deschiderea audierii la tribunalul administrativ din Versailles. 'El nu mai are viață privată, are o viață publică', a continuat avocatul, cerând tribunalului 'să pună capăt acestei atingeri grave și ilegale la adresa vieții private a deținutului'. 

Această punere sub supraveghere, decisă la 17 iunie pentru trei luni, a fost posibilă printr-un un ordin ministerial ce autorizează un astfel de dispozitiv pentru a preveni evadarea sau suicidul — care ar putea 'avea un impact important asupra ordinii publice' — deținuților plasați în izolare. 

Potrivit avocatului lui Abdeslam, această dispoziție este ilegală în temeiul articolului 8 din Convenția Europeană a drepturilor omului privind dreptul la respectarea vieții private. Astfel de măsuri ar trebui sa fie reglementate prin lege și nu printr-un simplu ordin, a susținut apărarea. În plus, măsura "crește riscul de suicid pe care intenționează să-l combată, subminând psihologic deținutul", a apreciat apărarea în acest caz, citând Observatorul Internațional pentru Penitenciare (OIP). 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
atentate paris inchisoare franta Salah Abdeslam Salah Abdeslam monitorizat video
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8336
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H