Salah Abdeslam cere justiţiei încetarea monitorizării sale video permanente în închisoare

Cel mai supravegheat deținut din Franța, suspectul-cheie în atentatele comise în noiembrie la Paris, Salah Abdeslam, a cerut miercuri justiției să oprească dispozitivul video de supraveghere permanentă din celula sa, care, în opinia lui, îi aduce atingere drepturilor fundamentale, relatează AFP.

13 iul. 2016, 16:50
Salah Abdeslam cere justiţiei încetarea monitorizării sale video permanente în închisoare

Singurul jihadist aflat încă în viață al comandourilor din 13 noiembrie, Abdeslam este ținut izolat într-o celulă special amenajată la Fleury-Mérogis, regiunea pariziană, în cea mai mare închisoare din Europa. El se află sub supravegherea permanentă a șase camere, un dispozitiv autorizat printr-o decizie a guvernului, dar a cărui legalitate este contestată de inculpat. 

Salah Abdeslam ‘vă cere aplicarea unui drept (…) dreptul la respectarea vieții private’ și ‘încetarea acestei ‘videoprotecții”, a declarat avocatul său, Frank Berton, în deschiderea audierii la tribunalul administrativ din Versailles. ‘El nu mai are viață privată, are o viață publică’, a continuat avocatul, cerând tribunalului ‘să pună capăt acestei atingeri grave și ilegale la adresa vieții private a deținutului’. 

Această punere sub supraveghere, decisă la 17 iunie pentru trei luni, a fost posibilă printr-un un ordin ministerial ce autorizează un astfel de dispozitiv pentru a preveni evadarea sau suicidul — care ar putea ‘avea un impact important asupra ordinii publice’ — deținuților plasați în izolare. 

Potrivit avocatului lui Abdeslam, această dispoziție este ilegală în temeiul articolului 8 din Convenția Europeană a drepturilor omului privind dreptul la respectarea vieții private. Astfel de măsuri ar trebui sa fie reglementate prin lege și nu printr-un simplu ordin, a susținut apărarea. În plus, măsura „crește riscul de suicid pe care intenționează să-l combată, subminând psihologic deținutul”, a apreciat apărarea în acest caz, citând Observatorul Internațional pentru Penitenciare (OIP).