Salah Abdeslam, controlat de jandarmi timp de o jumătate de oră a doua zi după atentatele de la Paris

Salah Abdeslam, singurul suspect supraviețuitor al atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, a fost controlat timp de o jumătate de oră de jandarmi francezi a doua zi după atacurile teroriste, în timp ce revenea în Belgia, scrie cotidianul belgian Le Soir, pe baza informațiilor furnizate de doi deputați, belgian și francez, membri ai comisiilor care anchetează atentatele de la Paris și Bruxelles.

23 iun. 2016, 09:34
Salah Abdeslam, controlat de jandarmi timp de o jumătate de oră a doua zi după atentatele de la Paris

Salah Abdeslam și cei doi însoțitori care l-au „recuperat” și apoi transportat din Franța în Belgia, Mohammed Amri și Hamza Attou, ambii originari din Molenbeek, au fost reținuți timp de 30 de minute de jandarmi la Cambrai, pe 14 noiembrie, de la ora locală 09.10. 

Acest control, prezentat până acum ca „aleatoriu” și „de rutină”, a durat o jumătate de oră, nu doar câteva minute. 

Se pare că Salah Abdeslam și indivizii care îl însoțeau au fost reținuți în jur de o jumătate de oră, un interval anormal de lung, în condițiile în care o verificare de identitate durează cel mult 5-10 minute„, au indicat cei doi deputați. 

„Jandarmii francezi au consultat baza de date judiciare, au contactat biroul Sirene care gestionează fișierele Schengen, au fotografiat documentele de identitate ale lui Salah Abdeslam, pe scurt, au utilizat toate procedurile, întregul arsenal, pentru că au avut o suspiciune”, au explicat deputații, pe baza raportului ce prezintă „desfășurătorul” evenimentelor după atentatele de la Paris. 

În consecință, comisia de anchetă franceză, care i-a audiat pe jandarmii respectivi, nu va reține împotriva lor nicio culpă în raportul ce va fi prezentat pe 5 iulie. 

Salah Abdeslam a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek, Bruxelles, și predat pe 27 aprilie autorităților franceze, fiind încarcerat în închisoarea Fleury-Mérogis, în regiunea pariziană. 

Potrivit cotidianului La Derniere Heure, Lazez Abraimi, cel de-al treilea suspectat arestat la Bruxelles în urma atentatelor de la Paris (pe lângă Mohammed Amri și Hamza Attou), a fost pus în libertate condiționată, după cum a confirmat avocatul său, Sven Mary. Abraimi, suspectat că l-a ajutat pe Salah Abdeslam, rămâne inculpat pentru asociere teroristă și 132 de asasinate teroriste.