Salariații care au copii pot primi bani în plus. Despre ce sumă este vorba și care sunt condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească

Părinții vor primi începând cu anul acesta o deducere suplimentară în valoare de 100 de lei din impozitul pe venit pentru fiecare copil înscris la școală.
Alina Costache
02 mart. 2023, 12:02
Salariații care au copii pot primi bani în plus. Despre ce sumă este vorba și care sunt condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească
Un nou beneficiu pentru salariații care au copii

Inițiatorii proiectului de lege au susținut faptul că beneficiul fiscal net pentru românii care au copii este de numai 10 lei pe lună, adică 120 de lei anual, o sumă foarte mică pentru a crește un elev.

Suma este oferită doar salariaților, părinții care realizează venituri din activități independente sau din venituri din drepturile de proprietate intelectuală fiind excluși, lucru care creează discriminare.

Ce condiții trebuie să îndeplinească salariații cu copii

Inițiatorii apreciază că apar următoarele modificări în Codul Fiscal:

  • deducerea fiscală se acordă o singură dată, indiferent de sursele de venit;
  • introducerea deducerii personale și pentru persoanele care realizează venituri din activități independente;
  • introducerea deducerii personale și pentru persoanele care realizează venituri din drepturile de proprietate intelectuală;
  • majorarea sumei care se acordă pentru fiecare copil de la 100 de lei pe lună la 1.000 de lei pe lună, rezultând un beneficiu fiscal net de 100 de lei.

Citește și: Veşti bune pentru familiile cu mai mulţi copii. Majorări importante din martie 2023, anunţ oficial de la Ministerul Muncii

Impactul socioeconomic este unul pozitiv, oferirea unei deduceri suplimentare pentru românii cu copii conducând la mărirea nivelului de trai al acestora.

Proiectul de lege pentru schimbarea și completarea Legii nr. 277/2015 în privința Codului Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se modifică astfel:

Art. I – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al , Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările si completările ulterioare, se modifică astfel:

1. După articolul 66, se introduce un nou articol, art. 66′, cu următorul cuprins: „Art. 66’ Deducerile personale Deducerile personale prevazute de prezentul titlu se acorda o singură dată, indiferent de sursele de venit”.

2. La articolul 68, alin. (6) se modifica si va avea următorul cuprins: „(6) Baza de calcul se determina ca diferența intre venitul brut si deducerea personala, cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol”.

3. La articolul 68, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (6′), cu următorul cuprins: „Deducerea personala se acorda astfel:

a) 15% din salariul de baza minim brut pe țara garantat in plata pentru persoanele fizice cu vârsta de pana la 26 de ani pentru fiecare luna de activitate;

b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de pana la 18 ani, daca acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din activități independente”.

4. La articolul 72, alin. (2) se modifică si va avea următorul cuprins: „2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrări de arta monumentala, se determina de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a deducerii personale si a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut”.

Citește și: Bilete de tratament pensionari 2023: Descarcă cererea şi află care sunt criteriile de acordare

5. La articolul 72, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2’), cu următorul cuprins: „Deducerea personala se acorda astfel:

a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu vârsta depana la 26 de ani pentru fiecare luna de activitate;

b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de pana la 18 ani, daca acesta este înscris într-o unitate de învățământ, care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuala”.

6. La articolul 77, alin. (10) lit. b) se modifică si va avea următorul cuprins: „b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta depana la 18 ani, daca acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”

Art. II – Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi in Monitorul Oficial al României, Partea I, si se aplica după cum urmează:

a) prevederile pct. 1-3 se aplica începând cu data intrării in vigoare a prezentei legi;

b) prevederile pct. 4-6 se aplica începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării prezentei legi in Monitorul Oficial al României, Partea I.

Proiectul de lege va intra în vigoare dacă va trece de Parlament și este promulgat de Președintele României.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Proiect gigant de infrastructură într-un mare oraș din România: 23 de km drum principal, 5 tuneluri, 14 noduri rutiere și peste 30 km de piste de biciclete
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț pentru toată România înainte de alegeri: Am tăcut pentru că....
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus. Care sunt procentele anunțate de sociologul Mirel Palada
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Guvern PSD-AUR cu Călin Georgescu prim-ministru. Nicușor Dan a făcut anunțul serii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic