Grevă generală în instituţiile subordonate MTS. Se cere DEMISIA ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran

Salariaţii din unităţile subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului, cluburi sportive municipale, DJTS, Case de Cultură ale Studenţilor, Complexuri Sportive Naţionale intră în grevă generală, miercuri dimineaţă, până la soluţionarea problemelor legate de inechităţile salariale comparativ cu restul bugetarilor. Tot miercuri, ar urma să aibă loc prima rundă de negocieri pentur noul contract colectiv de muncă la nivelul grupului de unităţi din Ministerul Tineretului şi Sportului. Preşedintele Institutului Sportiv Român (ISR), Adrian Socaciu, a solicitat, miercuri, demisia de urgenţă a ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran. În replică, Ministerul Tineretului şi Sportului susţine, într-un comunicat de presă, că greva generală declanşată, miercuri, nu a întrerupt pregătirea loturilor naţionale şi promite majorări salariale de la 1 ianuarie 2019.

08 aug. 2018, 03:50

UPDATE. Preşedintele Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), Andy Nagy, a declarat pentru AGERPRES că întâlnirea pe care a avut-o cu conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului nu a avut niciun rezultat, iar greva generală declanşată miercuri de angajaţii MTS va continua cel puţin până luni, când este programată o altă rundă de negocieri.

„Am fost la întâlnirea cu conducerea MTS, însă dânşii nu au avut pentru noi nicio propunere în plus. În continuare ni se vorbeşte despre măriri salariale de la 1 ianuarie şi aşa mai departe, numai promisiuni. Dânşii erau foarte relaxaţi, păreau să nu aibă nicio presiune, dar greva generală continuă. Cel puţin până luni când avem o nouă întâlnire cu conducerea MTS”, a afirmat Nagy.

Liderul de sindicat a afirmat că era normal ca MTS să anunţe că doar 200 de angajaţi sunt în grevă, dar a precizat că adevărul este altul. „Aşa numără ei, de fapt, aşa se numără peste tot când e vorba despre sindicate. Dar greva este generală, avem tabele cu semnături, oamenii au încetat lucrul astăzi. Noi şi dacă ne strângem în piaţă la un protest dânşii spun că suntem tot vreo 200. Dar vom reveni cu probe, vom arăta şi poze din toată ţara, pentru că oamenii nu au muncit azi. Însă nu e grav că au numărat ei greşit, ci că avem informaţii că se fac presiuni din ce în ce mai mari asupra angajaţilor. Directorii din teritoriu fac presiuni asupra angajaţilor să nu intre în grevă pentru că vor fi daţi afară. La fel s-a întâmplat dimineaţă la baza sportivă de la Snagov, dar am discutat apoi cu doamna directoare de acolo şi totul a revenit la normal”, a precizat liderul de sindicat.

Preşedintele Institutului Sportiv Român (ISR), Adrian Socaciu, a solicitat, miercuri, demisia de urgenţă a ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran.

„Adrian Socaciu, preşedintele Institutului Sportiv Român, consideră că Ioana Bran este total nepregătită pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului şi trebuie să-şi dea demisia de urgenţă. După şase luni de mandat rezultatele lipsesc cu desăvârşire, iar problemele se acutizează”, se arată într-un comunicat transmis de Institutul Sportului Român. 

Preşedintele ISR a declarat că sportul românesc este în „moarte clinică” în contextul în care Sindicatul Naţional Sport şi Tineret a declanşat, miercuri, greva generală.

„Se impune demisia de urgenţă a ministrului Ioana Bran. Sportul românesc se află în moarte clinică. Ministrul Ioana Bran este total depăşită de funcţia pe care o ocupă, iar motivele demisiei sunt multiple. În primul rând, Ministerul Tineretului şi Sportului nu a reuşit să-şi cheltuie banii pe care îi avea în buget, fapt ce a dus la o rectificare negativă de 10 milioane de lei. Acest lucru este foarte grav în contextul în care Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) a reclamat inechităţile salariale din sistem şi a cerut măsuri urgente. Mai mult, Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport, cluburile sportive, federaţiile sportive, complexele naţionale, taberele au nevoie urgentă de investiţii. În al doilea rând, programe importante pentru sportul românesc precum Campionii României sau România în Mişcare au fost abandonate sau cel mult tratate cu indiferenţă”, a afirmat oficialul ISR.

Adrian Socaciu subliniază faptul că dacă domeniul tineretului şi sportului ar fi fost tratat cum scrie în programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE situaţia nu ar fi ajuns atât de dezastruoasă. „Sportul românesc se află în moarte clinică, iar puţinele rezultate pe care încă le mai obţinem vor dispărea şi ele dacă acest domeniu nu este tratat cu atenţia necesară. Bani sunt şi se găsesc, problema este însă lipsa de viziune şi interes pentru sport”, a precizat Socaciu.

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi membru al Blocului Naţional Sindical, a organizat în ultima perioadă mai multe acţiuni de protest ca urmare a inechităţilor salariale din domeniu, iar miercuri a declanşat greva generală şi încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor.

Preşedintele Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), Andy Nagy, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că de la ora 8 dimineaţa este grevă generală în toată ţara în domeniul Sport şi Tineret, iar ministrul Ioana Bran a intrat în concediu.

„Aşa cum am stabilit cu toţi membrii de sindicat, azi e grevă generală în toată ţara. Oamenii au încetat lucrul, iar acum am aflat că doamna ministru Ioana Bran a intrat în concediu. Şi-a găsit moment să intre în concediu. Dar asta este, noi mergem înainte până la rezolvarea revendicărilor noastre. Încă nu avem exact o statistică, însă peste tot unde am vorbit, la complexuri sportive, hoteluri, cluburi, federaţii, DJTS-uri, case de cultură ale studenţilor, tabere pentru copii şi aşa mai departe s-a încetat lucrul. Peste tot, de la Bucureşti, la Snagov, la Oneşti, Ploieşti, Brăila, Giurgiu, Piteşti, Cluj… Doar 30% din angajaţi mai muncesc, conform legii”, a spus Nagy, pentru AGERPRES.

Acesta a menţionat că în urma grevei problemele cele mai mari sunt la taberele pentru copii. „Loturile sportive aflate în cantonamente sau la cluburi nu mai beneficiază de serviciile angajaţilor, mă refer la masă, cazare, curăţenie, dar şi la pregătirea propriu-zisă. Dar sportivii sunt până la urmă adulţi, nu e o problemă aşa mare. Cel mai grav este în taberele pentru copii care ţin de Ministerul Tineretului şi Sportului. Pentru că acolo copiii flămânzesc. Un exemplu este Tabăra Buşteni unde în momentul ăsta sunt 90 de copii. Tabăra de acolo are doar 4 angajaţi, iar ei au intrat în grevă generală. În mod normal la Buşteni e nevoie de 14 angajaţi, dar e deficit de personal şi cei 4 oameni muncesc non-stop, plus sâmbete şi duminici, deşi sunt pontaţi doar 8-16. Azi nu ştiu cum un om poate avea grijă de 90 de copii. Sincer vă spun că mă îngrijorează situaţia de acolo, dar pe conducerea MTS se pare că nu”, a precizat liderul de sindicat.

Andy Nagy şi ceilalţi lideri de sindicat vor avea în cursul după-amiezii o întâlnire cu conducerea MTS.

„La ora 15,00 avem o întâlnire cu conducerea MTS, dar să vedem ce se întâmplă, dacă deblocăm greva sau nu. Nu ştiu dacă azi cei de acolo au mandat pentru a semna ceva cu noi, având în vedere că doamna ministru Ioana Bran e în concediu. Tot azi o să negociem şi Contractul Colectiv de Muncă, precum şi Acordul Colectiv de Muncă. Dar nu vom da înapoi, am făcut de-a lungul timpului multe compromisuri care ne-au transformat, din păcate, în masă de manevră”, a mai afirmat preşedintele SNST.

Ministerul Tineretului şi Sportului susţine că greva generală declanşată, miercuri, în toată ţara de angajaţii MTS de la cluburi, baze sportive sau DJTS-uri nu a întrerupt pregătirea loturilor naţionale şi promite majorări salariale de la 1 ianuarie 2019.

„Din informaţiile preliminarii primite din teritoriu până la această oră, activitatea sportivă, în principal a loturilor naţionale, nu este afectată într-o măsură care să întrerupă pregătirea sportivilor. Sperăm să avem angajaţi responsabili, care dau dovadă de înţelepciune şi realizează ce ar însemna întreruperea activităţii pentru pregătirea sportivilor de performanţă. Ştim că situaţia angajaţilor nu este uşoară, dar considerăm că s-au făcut paşi importanţi în ultima vreme şi suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condiţiilor oferite salariaţilor”, se arată în comunicatul citat.

„În contextul protestelor declanşate de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a solicitat Curţii de Conturi un audit cu privire la aplicarea Legii salarizării personalului în minister şi în direcţiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului. Salariile angajaţilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creşterile salariale vor continua, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechităţile. Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017”, adaugă MTS.

Reprezentanţii ministerului precizează că membrii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret s-au întâlnit săptămâna trecută, dar şi marţi, cu membri ai grupului de lucru permanent creat la ordinul ministrului Ioana Bran, pentru coordonarea relaţiei cu SNST. Discuţiile s-au concentrat pe revendicările sindicale şi pe măsurile necesare stingerii conflictului de muncă în condiţiile legii. Reprezentanţii MTS au făcut mai multe demersuri în ultimele 6 luni pentru ca, împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Finaţelor Publice, să identifice soluţiile legale pentru rezolvarea problemelor ridicate de SNST. La solicitarea ministrului Ioana Bran, MMJS a şi desemnat două persoane care să se ocupe de acest aspect.

MTS mai susţine că nu are competenţe privind modificarea legilor în vigoare.