Salariaţii part-time cu multe contracte trebuie să-şi declare veniturile din septembrie până joi

Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună până joi, la fiecare angajator, câte o declarație pe propria răspundere că au obținut în septembrie 2017, în total, cel puțin 1.450 de lei brut. Asta doar dacă obțin venituri în baza mai multor contracte de muncă. Declarațiile sunt folosite de firme pentru a obține scutirea de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru luna septembrie 2017.

04 oct. 2017, 14:42
Salariaţii part-time cu multe contracte trebuie să-şi declare veniturile din septembrie până joi

Dacă salariații part time sau cu plata în acord câștigă lunar, în total, o sumă aflată sub echivalentul salariului minim brut, aceștia scapă de depunerea declarațiilor, iar scutirea angajatorilor de plata majorată a CAS și CASS nu se aplică. Concret, dacă o persoană angajată la mai multe companii, cu normă parțială sau cu plata în acord, câștigă lunar, în total, cel puțin 1.450 de lei brut (echivalentul salariului minim brut actual), aceasta trebuie să depună la fiecare angajator o declarație pe propria răspundere. Bine de știut este că declarația se depune doar la angajatorii care îi plătesc sub 1.450 de lei brut pe lună, scrie avocatnet.ro.

Obligația este reglementată în detaliu în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.343/2017, acolo de unde reiese că, pentru veniturile aferente lunii septembrie 2017, salariații trebuie să depună declarațiile până joia asta.

„În vederea completării declarației pe propria răspundere (…) până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut lunar realizat”, prevede ordinul.

În lipsa declarațiilor pe propria răspundere, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS pentru luna septembrie 2017 la nivelul salariului minim brut. Același lucru se întâmplă și în cazul celor plătiți lunar, în total, cu sume mai mici de 1.450 de lei brut.

Firmele trebuie să declare și să achite contribuțiile sociale aferente lunii septembrie 2017 până pe 25 octombrie 2017.

Citeşte şi Oferta de joburi pentru studenţi s-a dublat, comparativ cu anul trecut


loading...