Salarii 2024. Cine sunt românii care încasează 37.000 de lei pe lună

Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului salarial din România în care 15% din salariații cu contracte de muncă cu timp complet au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară.
Filip Stan
14 mai 2024, 17:15
Salarii 2024. Cine sunt românii care încasează 37.000 de lei pe lună

Salarii 2024. BNS anunţă că 10% din salarii sunt de peste 37.000 de lei, în timp ce 15% sunt la nivel minim. Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decat salariul minim pe economie, precizează sindicatul.

Privind spre câștigul salarial mediu brut pe economie, în luna februarie 2024 acesta a fost de 7.990 lei. În aceeași perioadă, 60% din câștigurile salariale brute pentru contracte de muncă cu timp complet s-au situat sub câștigul salarial mediu brut pe țară.

Datele colectate de Blocul Național Sindical arată că raportul dintre salariul minim brut pe țară și câștigul salarial mediu brut a fost în luna februarie 2024 de 41,3%, în timp ce în luna octombrie 2023, când a fost adoptată actuala valoare a salariului minim brut, raportul era de 43,9%.

Blocul Național Sindical consideră că aceste inegalități salariale ar trebui măcar atenuate de politica fiscală. Acest lucru nu se întâmplă însă. Rata de impunere efectivă a salariului mediu brut, respectiv 7.990 lei, este similară cu cea aferentă unui câștig salarial egal cu 37.750 lei, respectiv 41,5%.

Guvernul taie 50% din sporurile anumitor categorii de bugetari. Care sunt angajaţii de la stat care vor primi, în schimb, salarii majorate cu 50%
„Constatăm, astfel, că Guvernul testează pe români tot felul de măsuri, aceștia devenind cobaii experimentelor fiscale și care, nu de puține ori, s-au dovedit a fi conceptual greșite. Un astfel de exemplu este acela de a deduce din baza de impozitare a salariului minim suma de 200 lei, în condițiile în care 2024 a fost anul în care a intrat în vigoare prevederea din Codul Muncii potrivit căreia un salariat poate fi plătit cel mult 2 ani cu un salariul egal cu salariul minim. Rezultatul? Un lucrător plătit cu venitul minim (3.300 lei brut) are un salariu net de 2.079 lei. Iar un lucrător plătit cu un salariu brut de 3.450 lei câștigă în mână tot 2.079 lei. O astfel de politică fiscală este absurdă și, în mod cert, inhibă angajații să lucreze și angajatorii să respecte legislația muncii.

Politica fiscală trebuie să stimuleze munca și să sprijine procesul de redistribuire! În România politica fiscală este neutră și pe alocuri chiar absurdă!”, arată BNS.

Salarii 2024. Marcel Ciolacu, despre MAJORAREA salariilor bugetarilor: ,,Avem în cererea de plată numărul 4 trecută reforma și respectiv o nouă lege a salarizării”

,
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți după ședința de Guvern de la Brașov că în momentul de față este în vigoare legea 153 și că majorările salariale ale bugetarilor vor fi făcută, odată ce va exista și o nouă lege a salarizării.

Prioritatea este în acest moment la Banca Mondială, să termine studiul pe care pe urmă îl înaintează comisiei. După cum bine știți, avem în cererea de plată numărul 4 trecută reforma și respectiv o nouă lege a salarizării. Până atunci, cu adevărat avem discuții în marja legii 153, lege pe care o avem în acest moment, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul spune că nu este de acord să ia măsuri pe repede înainte așa cum au fost luate în trecut și s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult.

A fost o abordare greșită, pentru că neputința în colectare, neputința de a avea în sfârșit digitalizare la ANAF a dus a se lua o decizie, din punctul meu de vedere, total greșit, aceea de a mări fiscalitatea unde se colectează cel mai bine și unde colectează cel mai bine statul român, ea având și dacă nu plătești stopajul la sursă fiind și penal. Și atunci s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect, pentru că impozitarea este uniformă, indiferent de venituri, a mai spus Ciolacu. Premierul a anunţat că de săptămâna aceasta, va începe discuţiile cu partenerii sociali, pentru a reaşeza lucrurile.

Marcel Ciolacu dezvăluie obiectivul Guvernului privind salariul minim în România. Suma menţionată de premier
Acest lucru eu nu doresc să îl fac cum au făcut alţii, să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care pe urmă le plătim prin creşterea inflaţiei (..) şi pe urmă să reaşezăm lucrurile într-o normalitate. Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei. Atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, în schimb se vor da deduceri pentru cei cu venituri mai mici, pentru sănătate, educaţie, a mai spus Ciolacu.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Bzi.ro
Jador a transmis că Oana Ciocan este însărcinată: „Abia aștept să fim trei!”
Fanatik.ro
LIVE / România votează, LIVE TEXT. Totul despre alegerile locale și europarlamentare 2024. Mesajele lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Nimeni nu poate încălca aceste reguli
Playtech.ro
O româncă a avut șocul vieții ei când a ajuns pe plaja din Mamaia! Cât a ajuns să coste un frappe
DailyBusiness
Alegeri locale 2024. Românii își aleg astăzi primarii. S-au deschis urnele
Adevarul
Cum construiește propaganda rusă un adevărat „complex Mesia“ în jurul tiranului Vladimir Putin
Spynews
Cum să îți speli prosoapele de plajă corect. Așa vei scăpa de reziduri, bacterii și de mirosurile neplăcute
Spynews
O fetiță de 6 ani a fost omorâtă, după ce s-a rupt o bucată dintr-o rachetă de badminton. Incidentul s-a produs sub privirile părinților: ”A intrat în craniul...”
Evz.ro
Cornuri cu fistic și ciocolată. Vor ieși fragede și aromate
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
wowbiz.ro
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în ziua nunții! Ce i-a scris Ibrahim? A reușit să lase pe toată lumea cu gura căscată
Cancan.ro
'Să moară mama…' Cum a reacţionat Romică Ţociu, când a văzut că Oana Roman s-a aşezat să prindă buchetul la nunta lui Pepe
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Mesajul plin de durere al dirigintelui Patriziei Cormos, înainte de înmormântare! „Ce-ți veni să ne convoci la această prematură reuniune de clasă”
Capital.ro
S-a schimbat harta LÂNGĂ ROMÂNIA. S-a anunțat modificarea teritoriului
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Unde pui ștampila corect pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie 2024?
substantial.ro
Marcel Ciolacu a votat la Buzău și face apel la români să participe la alegeri
MediaFlux
Care e secția ta de votare! Alegătorii pot vota numai la secțiile la care sunt arondați cu domiciliul | GHID PRACTIC
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'