Salarii 2025. Încă din anul 2015, românii care lucrează la stat câștigă mult mai bine decât cei din mediul privat. În ultimii ani, bugetarii au avut parte de majorări salariale semnificative „pe împrumut”, iar acum ies în stradă pentru că riscă să-și piardă privilegiile.
Salariile din sectorul bugetar sunt cu 6,7% peste cele din sectorul privat, cea mai redusă diferență de după 2015, semn că economia privată a început să se dezvolte, însă 2025 continuă seria anilor în care salariile nete de la stat (fără a lua în considerare Serviciile Secrete, Poliția și Armata, pentru care nu sunt disponibile date la INS) sunt peste cele din mediul privat.
Salarii 2025. Bugetarii au încasat, între 2010 și 2015, după tăierile făcute de guvernul de Emil Boc în urma acordului cu FMI, salarii apropiate de cele din mediul privat sau chiar mai mici decât acestea, însă mulți din ei au contestat în instanță și și-au recuperat banii pe parcursul mai multor ani.
Salariile de la stat au explodat între 2018 și 2020, când erau cu 31% mai mari decât cele din mediul privat, însă între 2020 și 2023 au fost ajustate prin mai multe măsuri de înghețare sau creșteri limitate.
În 2024, în contextul alegerilor locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare, Guvernul a fost darnic cu bugetarii, iar salariile celor ce lucrează la stat au crescut, iarăși, ajungând și cu peste 30% mai mari decât cele din mediul privat, fiind înghețate, apoi, de la 1 ianuarie 2025.
Salariile bugetarilor urmează să crească lent în următorii ani, în planul fiscal pe șapte ani cu CE fiind prevăzut ca ponderea în PIB a cheltuielilor de personal ale statului să se reducă an de an.