Salarii bugetari versus salarii în privat, în 2024. Analiștii se așteaptă la creșteri în acest an electoral

Salariile bugetarilor au avut o evoluție ciclică începând din 2017, s-a înregistrat o creștere puternică înainte de pandemie, apoi au urmat înghețări și plafonări succesive în ultimii 3 ani. Fluctuațiile au dus ca diferențele de salarizare să se diminueze din ce în ce mai mult între sectorul privat și cel bugetar. Economiștii sunt optimiști în legătură cu faptul că veniturile din privat își vor reveni anul acesta în contextul unui an electoral important.
Alina Costache
14 mart. 2024, 09:17
Salarii bugetari versus salarii în privat, în 2024. Analiștii se așteaptă la creșteri în acest an electoral
Salarii astronomice în Primăria Vaslui. Un secretar primește, lunar, 4.000 de euro, în timp ce un polițist local abia ia 4.000 de lei

În România există peste 30.000 de companii în domeniul IT, top 10 cele mai mari dintre ele acumulând afaceri de aproximativ 1,8 miliarde euro, potrivit unui raport Keysfin, citat anul trecut de GoIT. Deși salariile pot concura cu cele ale șefilor de instituții bugetare, acestea sunt concentrate către cinci județe-cheie care domină industria, generând 90% din venituri și pot fi obținute mai degrabă prin ocuparea unor poziții de senioritate din companii, scrie ziare.com.

Citește și: Salarii 2024. Creşteri frumoase pentru bugetari în an electoral. Cu cât s-au mărit lefurile angajaţilor la stat din ianuarie

În paralel, portalul Open Knowledge Repository al Băncii Mondiale a realizat la finalul anului trecut un raport extensiv cu privire la situația întreprinderilor de stat din România și influența pe care acestea o au în mai multe sectoare din economie, precum energie și utilități publice, transporturi sau telecomunicații. Potrivit Băncii Mondiale, în perioada 2011-2019, întreprinderile de stat din România au angajat mai mulți oameni și, în medie, au plătit salarii mai mari decât cele din sectorul privat, au avut, global, active mai mari pe angajat decât firmele private, dar înregistrau o productivitate mai redusă.

Deși este important de menționat faptul că evoluția indicatorilor economici depinde și de procentajul deținut de stat în companii, firmele cu capital majoritar public au reușit să investească mai mult, să crească ocuparea forței de muncă și chiar să îmbunătățească nivelul productivității. Totuși, întreprinderile de stat au de patru ori mai multe șanse să primească subvenții de la buget decât companiile private.

Potrivit raportului, România deține recordul pentru numărul cel mai mare de entități guvernamentale din cadrul Uniunii Europene, cu aproximativ 1.400 de instituții. Majoritatea acestora, reprezentând 80%, sunt gestionate de autoritățile locale, în timp ce restul sunt controlate de administrația centrală de la București. Cercetătorii au arătat că volumul ridicat al instituțiilor guvernamentale are la bază, în parte, crearea companiilor municipale asociate cu Consiliul Local din București, care nu au fost fondate pe baze economice solide.

Citește și: Veşti bune pentru bugetari. Majorarea salariilor cu 70% pentru unii angajați, 20% pentru alţii. Creşte şi salariul minim la 3.700 de lei în 2024

Studiul evidențiază astfel și problema sensibilă a rentabilității scăzute a companiilor de stat comparativ cu cele private, subliniind venituri inferioare pe cap de angajat și, în același timp, bonusuri mai mari pentru angajații statului, afectând performanța financiară a acestor companii. Astfel, companiile de stat au acumulat datorii considerabile față de cele private și au înregistrat datorii restante importante, atât către bugetul de stat, cât și către furnizori.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…