Salarii de 6679 de lei, anunţ oficial de la autorităţi despre creşterea veniturilor!

În noiembrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6679 lei, cu 3,4% mai mare decât în octombrie, anunţă Insititutul Naţional de statistică.

12 ian. 2023, 19:17
Salarii de 6679 de lei, anunţ oficial de la autorităţi despre creşterea veniturilor!

Salarii mai mari de la lună la lună, dar şi inflaţia galopează pe lângă portofelurile românilor. Conform INS, în noiembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna octombrie 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe sau realizări deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Drama unei pensionare, banii de pensie nu-i ajung nici măcar pentru mâncare. „Mănânc 7 zile dintr-o ciorbă. A doua zi mai adaug o cană de apă ca să nu se altereze”

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Salarii mai mari cu peste 50% în Silvicultură

S-au înregistrat creştere cu 56,6% în silvicultură şi exploatare forestieră, între 10,5% şi 14,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, între 7,0% şi 10,0% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de
asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea echipamentelor electrice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi.

Salariile de nababi de la Parlament: peste 5000 de lei pentru angajatul care apasă butonul la lift

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (cu 10,5%) şi în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de editare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (între 4,0% şi 7,5%).

În sectorul bugetar, în luna noiembrie 2022 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,3%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+1,5%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,2%).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,6%. Câştigul salarial mediu net a fost 4141 lei, în creştere cu 133 lei (+3,3%) faţă de luna octombrie 2022.