Salarii de peste 4000 de lei pentru profesori. Anunţul făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre modul în care profesorii din România urmează să fie stimulați, conform proiectului de lege propus de Ministerul Educației.

08 sept. 2022, 17:09
Salarii de peste 4000 de lei pentru profesori. Anunţul făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre proiectul de lege care prevede stimularea cadrelor didactice prin salarii mai mari  în realizarea unui proces educațional cât mai bun: „Statutul de cadru didactic este atractiv din perspectiva proiectului legii. În acest proiect de lege este prevăzut faptul că niciun profesor din România, învățător sau educator, nu va putea avea, prin lege, un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie. Dacă ne raportăm la acest moment, salariul mediu net pe economie este de 4.000 de lei pe lună. Un alt avantaj este stabilitatea, un alt avantaj e constituit, și trebuie să spunem lucrurilor pe nume, de perioada de vacanță, care este puțin mai mare decât în alte domenii.

Se dau 500 de lei GRATIS de la stat. Vineri este ultima zi când se depun cererile DESCARCĂ MODEL

Sunt o serie de avantaje pe care dorim să le susținem, pentru că ele trebuie să fie un factor puternic de atractivitate pentru profesia didactică. Dacă vrem să schimbăm lucrurile, pentru toți copiii acestei țări, în bine, trebuie să investim și să redăm prestigiul cadrului didactic. Ca să avem cadre didactice printre cei mai buni absolvenți ai universităților românești, trebuie să-i atragem, inclusiv din perspectivă salarială, dar nu numai. În momentul de față, 2.400-2.500 de lei, cât are un profesor debutant, nu este un salariu atractiv pentru un șef de promoție dintr-o universitate românească. Vorbim de minim 4.000 de lei, iar proiectul de lege propune raportare la fiecare an fiscal încheiat“, a spus, al DC News, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: Avem în momentul de faţă 4.152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat, luni seară, că există o criză de profesori în sistemul de învăţământ, iar aproape jumătate dintre actualii dascăli se vor pensiona în următorii zece ani. Potrivit ministrului, în prezent sunt aproape 1.000 de cadre didactice care nu au nici măcar studii superioare. Pentru încurajarea angajărilor din Educaţie, Cîmpeanu este de părere că este necesară o creştere a salariilor, precum şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru acest domeniuSorin Cîmpeanu a precizat, luni seară, la TVR Info că schimbarea din sistemul de învăţământ nu se va putea face fără salarii atractive.  ”Dacă nu vom înţelege să acordăm resurse în aşa fel încât să nu mai existe vreun  cadru didactic în România, care  să aibă un salariu sub salariul mediu pe economie, nu vom reuşi să facem schimbarea. Profesorul are rolul determinant”, a declarat Sorin Cîmpeanu care a adăugat că nu sunt suficienţi profesori în prezent.

Burse 2022. S-au schimbat criteriile de acordare a premiilor băneşti pentru elevi. Avem ordinul semnat de ministrul Cîmpeanu

Întrebat care este strategia de a atrage noi profesori în sistem, Cîmpeanu a subliniat că fără salarii atractive, acest lucru nu va fi posibil.
”Nu chiar jumătate, dar aproape jumătate vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. Absolvenţii universităţilor româneşti, cei mai  buni absolvenţi ai universităţilor româneşti vor alege întotdeuna altceva, vor alege în mod evident, să nu fim ipocriţi, acea variantă care le va asigura  un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori. Deci atractivitatea salarială este esenţială. Pentru asta , alături de alte obiective, voi lupta cu toate  mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că peste 4.000 de profesori sunt necalificaţi. ”Avem în  momentul de faţă 4.152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare, nu studii superioare în  disciplină. Avem o criză de profesori, din ce în ce mai acută. Ieşirea la pensie a profesorilor, ne va crea o problemă din ce în ce mai mare, dacă nu vom răspunde acum, acestei nevoi a profesorilor, din toate perspectivele”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă vor exista bani, Sorin Cîmpeanu a spus că dacă nu vor fi cerute fonduri, acestea nici nu vor veni.
”Am siguranţa că dacă nu cerem cu toţii, nu avem nicio şansă să obţinem. Până acum au fost schimbări de formă. Am încercat să generăm schimbări bune, dealtfel,  de 10-12 ani, fără să schimbăm instituţiile, fără  să ne asigurăm că există mecanisme pentru  implementarea acestor schimbări şi  fără să acordăm resursele financiare necesare acestor schimbări. Avem discuţii în coaliţie, până acum au fost agreate. Urmează să  se certifice acest agreement, în momentul în care vor intra pe circuitul de avizare  la toate ministerele avizatoare: Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiie, Ministerul de Finanţe”, a mai precizat Cîmpeanu.

Întrebat, de asemenea, dacă Educaţia va primi 6 la sută din PIB, Sorin Cîmpeanu a explicat că noua Lege a Educaţiei a fost astfel construită să se ajungă la acest procent.  ”Cu siguranţă, da. Şase la sută, în momentul de faţă, echivalează cu 15 la sută din bugetul general consolidat al statului român, pe cheltuieli. Asta înseamnă că statul român va investi în  educaţie 1 leu din 7. Acest 15 la sută va fi un buget necesar gradual în 2027 (…) Legea este construită în aşa fel, încât 6 la sută din PIB, echivalent cu 15 la sută din bugetul general consolidat al statului român va fi bugetul educaţiei în anul 2027, gradual, cu o creştere mult mai mare în 2023. Niciodată nu a fost un moment potrivit pentru a investi în educaţie”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.