Salarii mai mari cu girul UE: Este a 7-a majorare în 3 ani!

În timp ce milioane de europeni se luptă cu creșterea prețurilor și salarii stagnante, angajații instituțiilor UE primesc a șaptea mărire salarială în trei ani. Cu salarii de mii sau chiar zeci de mii de euro pe lună, aceștia rămân printre cel mai bine plătiți funcționari publici din lume.
Filip Stan
27 mart. 2025, 08:23
Salarii mai mari cu girul UE: Este a 7-a majorare în 3 ani!
Salariul minim european introdus și în România

Salarii mai mari pentru funcţionarii UE:  În prezent, aproximativ 66.000 de funcționari ai Uniunii Europene beneficiază de salarii generoase, iar creșterea din aprilie le va aduce venituri și mai mari. De exemplu, cel mai mic salariu de bază va crește de la 3.361 de euro la 3.645 de euro pe lună, iar salariul maxim va urca de la 23.262 de euro la 25.229 de euro lunar, transmite Știri.md.

Ministrul de Finanţe, de acord cu austeritatea lui Marcel Ciolacu. Tanczos Barna: „Să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare”. De când se pun noi taxe şi impozite

Printre cei care beneficiază de această mărire se numără și membrii Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va avea o creștere de peste 2.700 de euro, ajungând la un salariu lunar de aproximativ 34.800 de euro. Comisarii europeni vor câștiga aproximativ 28.400 de euro pe lună, cu 2.200 de euro mai mult decât înainte.

Cum sunt calculate salariile angajaților instituțiilor UE

Salariile funcționarilor europeni sunt stabilite printr-o formulă complicată, care ia în calcul inflația din Bruxelles și Luxemburg, precum și evoluția salariilor din serviciile publice ale statelor membre. De regulă, salariile se majorează anual, cu efect retroactiv de la 1 iulie. Însă, în ultimii ani, din cauza inflației ridicate, au existat majorări suplimentare la 1 ianuarie și 1 iulie, ceea ce a dus la creșterea rapidă a veniturilor angajaților UE.

Anul acesta, ar putea exista chiar trei majorări salariale. Prima va intra în vigoare în aprilie, pentru a compensa o parte din creșterea care trebuia aplicată în 2024. Apoi, dacă inflația rămâne ridicată, ar putea urma o altă mărire la mijlocul anului, cu efect retroactiv din ianuarie, și încă una la 1 iulie.

Creșteri salariale finanțate de contribuabili

Aceste salarii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene, care este alimentat din contribuțiile statelor membre. Cu alte cuvinte, aceste creșteri salariale sunt finanțate, indirect, din taxele și impozitele plătite de cetățenii europeni.

Salarii mai mari pentru profesori. Cadrele didactice vor beneficia de o majorare salarială de 10%, măsură impusă printr-o decizie a ÎCCJ

În timp ce angajații UE își văd veniturile crescând constant, mulți europeni se confruntă cu dificultăți economice. Inflația, creșterea prețurilor la alimente și energie, dar și taxele tot mai mari sunt realități pentru cetățenii obișnuiți, care nu au parte de astfel de majorări salariale.

Unii critici consideră că aceste creșteri salariale sunt excesive și nejustificate, mai ales în contextul în care UE cere statelor membre să mențină echilibrul bugetar și să reducă cheltuielile publice. Totuși, deocamdată, mecanismul de calcul al salariilor angajaților UE rămâne neschimbat, iar aceștia vor continua să beneficieze de venituri considerabile.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici