Salarii majorate cu 1.500 lei brut în şcoli, creşe şi grădiniţe, aviz favorabil în Parlament

Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ. Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală.

18 oct. 2023, 20:21
Salarii majorate cu 1.500 lei brut în şcoli, creşe şi grădiniţe, aviz favorabil în Parlament

Salarii mai mari în Educaţie. Majorarea salariilor directorilor de școli a fost avizată miercuri în ședința comisiei de învățământ. Este vorba despre un amendament inițiat de UDMR și PNL la Ordonanța de urgență 57/2003 și vine în contextul în care 2500 directori de școli și grădinițe i-au cerut salarii mai mari premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, pe 29 august, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor fără funcție. Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița a propus amânarea discuției pe acest amendament pe motiv că “Ministerul de Finanțe nu îl susține și că Ministerul Educației trebuie să prezinte fișa fiscală pentru susținerea acestui amendament”. La propunerea vicepreședintelui comisiei, deputatul UDMR Szabo Odon, amendamentul a fost susținut de toate partidele din comisie. “Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani”, a spus vicepreședintele comsiei. “Directorii de școli ar putea primi majorările salariale promise din decembrie, dacă în următoarele 2 săptămâni se dă votul în plen”, a mai spus Szabo Odon pentru Edupedu.ro.

Amendamentul privind majorarea salariilor directorilor de școli a fost într-un final susținut de întreaga comisie și a trecut de avizare. Inițial, președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților a început ședința cu propunerea de a amâna luarea unei decizii. Deputata PSD Gliga Dumitrița a subliniat că Ministerul de Finanțe nu susține amendamentul și cere o analiză a impactului bugetar de la Ministerul Educației, iar în plus, premierul Ciolacu a anunțat luni că va fi o comisie care va discuta cu sindicatele și ministerul muncii despre rezolvarea acestor inechități.

Noua lege a salarizării. Sporul nou introdus care va fi vânat de toţi bugetarii
“Ministerul Finanțelor nu susține acest amendament și, mai mult decât atât, se pronunță asupra faptului că Ministerul Educației trebuie să prezinte, conform articolelor din lege, fișa fiscală pentru susținerea acestui amendament. Drept urmare, am formulat o adresă către Ministerul Educației prin care solicităm aceste lucruri, adică fișa fiscală și susținerea financiară, impactul bugetar în ce privește acest amendament. (…) Discuțiile sunt atât de delicate și atât de complexe și mai mult decât atât, vizează eliminarea tuturor inechităților în ce privește salarizarea din sistemul de învățământ, încât eu astăzi nu vreau să vă solicit să respingem acest amendament. Nu vreau să vă supun la vot un aviz negativ nici într-un caz, mai ales că vorbim despre ordonanță de urgență. Eu vreau doar să vă solicit să fim responsabili să amânăm votul pentru avizul pe această ordonanță de urgență, tocmai ca să putem să luăm o decizie care se va putea aplica ulterior”, a spus deputata PSD Gliga Dumitrița.

Legea salarizării unitare. Sporuri şi compensare cu timp liber pentru bugetarii care lucrează în weekend

Vicepreședintele comisiei, deputatul UDMR, Szabo Odon, cel care a depus amendamentul la proiectul de lege împreună cu deputatul PNL Onuț Atanasiu a spus că s-au făcut estimări financiare iar la discuțiile de luni cu sindicatele “mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani”, a precizat Odon.

Deputatul PNL, Onuț Atanasiu a susținut și el discutarea amendamentului astăzi: “Sunt destul de multe lucruri de făcut într-o școală, iar în momentul în care tu vezi că programul tău este undeva de la 7.30 până după 16-30 cred că nu prea mai vine să mergi la școală când salariul tău e aproape ultimul din cancelarie. De aceea nu cred că e corect să menținem această stare pentru un timp îndelungat”, a spus deputatul.

„Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Înțeleg foarte bine dificultățile, am mare încredere însă că directorii vor înțelege că este o chestiune tranzitorie și îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită și acum, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli, pe 9 octombrie, la Timișoara, conform Renașterea Bănățeană.

„Știu că există și pe circuitul parlamentar o inițiativă legislativă menită tocmai să rezolve punctual această inechitate. Oricum, noua lege de salarizare în educație care a fost elaborată împreună cu reprezentanții sindicatelor corectează această problemă”, a adăugat Ligia Deca