Salarii majorate cu 75% pentru aceşti bugetari. Se aşteaptă publicarea deciziei în Monitorul Oficial

Poliţiştii care prestează muncă suplimentară în perioada 2019 – 2021 vor beneficia, potrivit unui act normativ al Guvernului, de o majorare cu 75% a salariului cuvenit. Această decizie se aplică doar în cazul în care nu este posibilă compensarea cu timp liber a muncii suplimentare. 

30 ian. 2019, 08:14
Salarii majorate cu 75% pentru aceşti bugetari. Se aşteaptă publicarea deciziei în Monitorul Oficial

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ ce stabileşte toate regulile pentru acordarea acestor bani. Condiţiile în care angajaţii MAI pot beneficia de majorările salariale pentru munca suplimentară se regăsesc în Proiectul de ordin MAI privind condiţiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum şi activităţile deosebite cu caracter. Documentul a fost pus recent în dezbatere publică pe website-ul MAI şi are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea ministrului de interne şi de publicarea în Monitorul Oficial, anunţă avocatnet.ro.

Spre sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 a stabilit că, în perioada cuprinsă între 2019 şi 2021, personalul cu statut special ce prestează muncă suplimentară ce nu poate fi compensată prin acordarea de ore libere plătite este îndreptăţit să primească „o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit(ă), proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii”. Astfel, pentru a stabili toate situaţiile în care angajaţii ministerului pot beneficia de această majorare salarială, MAI a lansat de curând proiectul legislativ amintit anterior. După cum stabileşte iniţiativa legislativă, „prin personal cu statut special se înţelege cadrele militare în activitate, poliţiştii şi soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate din unităţile MAI”. Concret, proiectul de act normativ prevede, în primul rând, care sunt activităţile pentru care se poate presta muncă suplimentară cu acordarea unei majorări salariale. Astfel, vorbim aici despre activităţi cu un grad ridicat de risc asupra integrităţii fizice, sănătăţii sau vieţii personalului implicat, acţiuni cu un grad ridicat de complexitate şi dificultate, acţiuni care presupun intervenţia specializată în funcţie de nivelul de urgenţă al situaţiei sau care apar în cazul unor situaţii de catastrofe sau calamităţi. Aceste activităţi sunt cele “desfăşurate în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, pentru îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor de serviciu specifice unităţii potrivit competenţelor legal stabilite”, după cum se specifică în iniţiativa legislativă. În document se stipulează că munca peste program se face numai pentru că şeful ierarhic a dispus asta, în scris, fără să se depăşească 180 de ore anual. În mod excepţional, numărul acestora poate fi majorat la 360 de ore anual.

 

Pentru a putea beneficia de majorarea salarială, poliţiştii care prestează muncă suplimentară trebuie să se asigure că îndeplinesc anumite condiţii. Poliţiştii pot primi bani în plus la salariu doar în cazul în care nu s-au putut oferi, în următoarele 60 de zile de la prestarea acelor ore suplimentare, ore libere plătite. Proiectul de ordin nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să primească aprobarea ministrului de interne şi să fie publicat în Monitorul Oficial.