Salarii majorate doar pentru unii bugetari. Avertismentul BNR către Guvern: „E ca o maşină cu două volane”

Guvernul a actualizat propunerea de OUG prin care se modifică grilele de salarizare, astfel că unele lefuri vor crește încă din această lună.

24 aug. 2022, 16:25
Salarii majorate doar pentru unii bugetari. Avertismentul BNR către Guvern: „E ca o maşină cu două volane”

Salarii majorate din septembrie vin la pachet cu un avertisment al BNR. În cazul în care schema de plafonare şi compensare ar rămâne în forma actuală şi ar costa 40 de miliarde de lei, există posibilitatea ca deficitul bugetar să sară la 9% din PIB în acest an, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Consiliul Fiscal ne spune că realist deficitul este 7% din PIB şi ne mai spune că se bazează pe o cifră relativ redusă de cost al schemei de plafonare şi compensare. Deci, dacă schema de plafonare ar rămâne aşa cum este şi ar costa 40 de miliarde de lei, probabil deficitul ar sări la 9% din PIB”, a spus Cristian Popa, la „Europa Liberă”.

Întrebat cum vedere majorările de salarii în sectorul bugetar, el a spus că mixul de politici, monetară, pe care o face BNR, şi fiscală, pe care o face Guvernul, e ca maşina cu două volane. Când inflaţia e mare trebuie ca politicile economice să frâneze această inflaţie.

Vouchere sociale de 250 de lei. Veşti bune pentru 150.000 de români, banii sunt viraţi pe 8 septembrie
„Un şofer frânează şi acela suntem noi, la Banca Naţională. Deja de un an călcăm încet, încet frâna. Însă, pe partea cealaltă, a deficitului fiscal, nu vedem o frânare şi atunci avem un singur şofer cu un singur volan care frânează. Riscul acesta fiscal tot creşte, aş spune, şi nu ne ajută. Acum două luni vorbeam de creşteri de taxe tocmai pentru reducerea deficitului, vorbeam de solidaritate, acum vorbim de creşterea cheltuielilor. Înţeleg că sunt presiuni sociale. Înţeleg că inflaţia îi afectează pe toţi românii, însă ajungem la această disciplină fiscală. Dacă nu o ai, vei crea probleme şi mai mari în viitor”, a afirmat Cristian Popa.

De asemenea, întrebat care este pericolul creşterii salariilor bugetarilor, Cristian Popa a punctat că pericolul îl constituie un deficit mai mare.

De menționat, în acest context, și punctul de vedere exprimat de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, în privința majorării pensiilor. Intervievat de postul de televiziune Antena3, politicianul a răspuns:

„Categoric! Aţi văzut că s-a venit şi punctual cu acele ajutoare, apoi cu acele carduri sociale”, a fost răspunsul liderului PSD. „În primul rând vor fi mărite pensiile pentru că avem o lege, vor fi indexate cu rata inflaţiei”, a răspuns preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Dacă le măriţi cu rata inflaţiei ne daţi o veste foarte bună; înseamnă că le măriţi cu 20%, că asta e inflaţia reală”, a fost replica lui Radu Tudor. „Legea există, vom mări cu indicele de inflaţie”, a răspuns preşedintele PSD.

Adrian Câciu a explica că: ”A fost o decizie luată în coaliție. Nu e vorba neapărat de bani, nu este vorba de majorări, aș vrea să reiau puțin, dacă îmi permiteți trecutul. Am făcut legea bugetului de stat. Am venit în fața dumneavoastră. Am spus că dăm la zona bugetară doar pentru două familii ocupaționale, sănătate și educație și pentru celelalte familii ocupaționale, în funcție de cum evoluează execuția bugetară veniturile statului. Vom încerca la jumătatea anului să venim cu noi măsuri. S-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaționale care aveau o diferență de grilă până în 2022 să primească acest 1/4. Și în direcția aceasta mergem. Cred că ordonanța va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile au rămas să fie analizate separat, pentru că, știți foarte bine, avem în analiză la Ministerul Muncii reforma salarizării unitare, reforma administrație. Sunt mai multe reforme pe PNDR. Se dorește o reformă integrată, corelată la nivel de întreg aparat bugetar, pentru a nu crea noi inechități. Știți despre sporuri că sunt mai sensibile câteodată decât salariu bază, că pot crea prin diferențe între ministere, noi inechități. Deci, la acest moment, decizia a fost, sau ultima decizie a fost recuperarea să fie de doar de 1/4 la cei care s-au înregistrat diferențe față de grila 2023”, a mai mai explicat oficialul.

Despre faptul că majorarea a fost amânată iar acum unele dintre măriri de salarii nu sunt mai mari de 50 de lei ministrul de Finanțe a precizat că: ”Nu a fost o greșeală. Dacă observați în acea ordonanță, care cred că e în transparență publică, observați că are un articol distinct care spune că e cu încadrarea în limitele de cheltuieli de personal aprobate. Deci nu este vorba de acest lucru. Măsura a fost anunțată de coaliție. A fost situația din Parlament și atacată legea la Curtea Constituțională, care punea situația totuși într-o zonă, dacă vreți, de impredictibilitate”, a explicat oficialul și a continuat: ”Când aduci totuși și polițiștii și celelalte categorii de persoane într-o zonă pe care până la urmă și-ai angajat-o și asumat-o politic. Și atunci, s-a luat această decizie să se vină cu ordonanța. De aceea este nu e o greșeală […]. Această întârziere se datorează USR. USR a atacat la Curtea Constituțională legea respectivă. Haideți să își mai asume și dânșii, că parcă nici n-au fost la guvernare. Eu știu că au fost înghețate salariile pe acea perioadă. Dar să știe oamenii de ce au suferit”, a conchis explicația ministrul Adrian Câciu.

 

Guvernul a actualizat propunerea de OUG prin care se modifică grilele de salarizare, astfel că unele lefuri vor crește. Noua formă a proiectului de OUG cu modificări la salarizarea bugetară vine să acorde, practic, pentru toți bugetarii care n-au ajuns încă la salariile din grilele Legii salarizării bugetare stabilite pentru 2022, o pătrime din diferenţa între salariul din grilă şi salariul actual.

Majorările se vor acorda începând cu salariul pe luna august. „Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Tichete de masă 2022 de 30 de lei şi majorări salariale. Ameninţările cu greva nu au rămas fără efect
Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022”, se spune în noul proiect de la Ministerul Muncii.

Totodată, în document se mai specifică și faptul că aceste majorări vor trebui să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget.